10 obiective turistice din Cusco, Peru

Dimineață devreme am pornit din Puno, de pe malul Lacului Titicaca, spre Cusco, capitala Regatului Quechua și a Imperiului Incaș. Autocarul a fost cel mai confortabil cu care am mers vreodată. Scaunul era practic un fotoliu în care mi-am zis că voi dormi tot drumul, ca într-un avion la clasa I (de parc-aș ști, doar nu am călătorit niciodată la clasa I), dar nu am închis un ochi toate cele 6 ore jumătate cât a durat. Peisajele erau prea spectaculoase ca să adorm și de aceea am adunat un album întreg de fotografii de pe acest drum.

Văi largi, relativ aride se întindeau la baza munților, dintre care, cei mai înalți erau înzăpeziți. Din când în când treceam prin cătune sau comunități mai mari, unde căsuțele erau înghesuite aproape de șosea, de parcă ar vrea să închidă drumul. Aproape peste tot iarba era uscată, oferind dealurilor o nuanță gălbuie, care pe alocuri se transforma în cărămiziu, în funcție de culoarea solului. În iazuri sau în zonele unde râurile erau mai liniștite, am văzut păsări flamingo, iar în rest doar oi și lame, îngrădite în curțile oamenilor.

De la Lacul Titicaca (3800m), prima jumătatea a drumului a urcat până pe la 4300m, apoi văile au devenit mai înguste și am coborât pe malul râului Urubamba până aproape în Cusco (3400m). Treptat, satele deveneau mai apropiate unul de celălalt și creșteau în dimensiune, semn că ne apropiam de destinație. Am văzut plantații de arbori de coca pe ambele părți ale drumului, care odată cu intrarea în oraș, au fost înlocuite de case înghesuite de culoare roșiatică, la fel ca în Puno.

Orașul Cusco, cu o populație de aproape 500.000 de locuitori, este vizitat anual de mai mult de 2milioane de turiști, fiind punctul de plecare spre Valea Sacră (pe malurile râului Urubamba) sau jungla amazoniană (zona Parcului Național Manu). Fosta capitală quechuană (precursorii incașilor) este patrimoniu mondial UNESCO și cea mai cunoscută zonă turistică din Peru.

Centrul istoric din Cusco e înțesat de obiective turistice. Doar dacă te plimbi, treci pe lângă clădiri sau pe străduțe cu valoare istorică. Spre exemplu, în spatele Catedralei din Plaza Mayor este o celebră străduță pietonală unde se poate vedea zidul palatului incaș. Pietrele au fost cioplite în așa fel încât să se îmbine fără nici un liant. Una dintre ele este celebra Piatra cu 12 unghiuri, pe care nici nu am fotografiat-o pentru că am aflta de ea după ce am revenit din Peru.

Am fost cazat la Hotel Cusco Plaza Saphy (3 nopți) și apoi la Ecopackers Hostel, ambele situate la doi pași de Plaza Mayor, în centrul vechi al orașului. În afară de obiective istorice, în Cusco găsești restaurante pe toate bugetele, cluburi, baruri, magazine sau piețe. Am stat aproximativ 10 zile și voi încerca să pun cap la cap câteva obiective turistice sau activități pe care le-am întreprins.

1. Plaza Mayor sau Plaza de Armas – e punctul 0 al orașului, un loc prin care nu ai avea cum să nu treci, nici dacă vrei să îl eviți. Aici se găsesc Catedrala Cusco, Biserica Iezuită, Muzeul de Istorie Naturală și statuia aurită a regelui quechuan Pachakuti (sau Pachakutiq), cel care a transformat regatul quechuan în Imperiul Incaș. Clădiri coloniale cu balcoane din lemn sculptat, mărginesc două laturi ale Pieței Mayor. E un loc deschis de unde se pot vedea dealurile ce înconjoară centrul vechi al orașului, care noaptea, sunt pline de luminițe.

Din păcate, intrarea prin biserici e pe bani (trebuie să mănâncă și gura lor ceva), deci nu vă pot spune cum arată în interior.

2. Cartierul San Blas începe din spatele Catedralei Cusco. Zeci de restaurante, cluburi, baruri și magazine de suveniruri se scund pe străduțe înguste care urcă spre Biserica San Blas. Tot aici se găsește strada Hatunrumiyoc, unde se poate vedea vechiul zid al palatului incaș construit din blocuri de granit îmbinate perfect și Piatra cu 12 ungiuri. Vânzători ambulanți de tablorui, brățări împletite, bijuterii și alte obiecte hand-made, încearcă să aghețe turiștii cu câte o vânzare. Mi-a plăcut că nu erau foarte insistenți. E o zonă în care de fiecare dată găseam ceva nou.

3. Piața tradițională – delicatese, droguri și șamani

Când mă gândesc la Cusco, e primul loc ce îmi vine în minte. Aici îmi făceam cumpărăturile zilnice pentru că prețul e mai aproape de puterea de cumpărare a peruanilor. Găsești diverse produse precum condimente, fructe și legume, carne – inclusiv porcușori de guineea prăjiți sau doar eviscerați și umpluți cu ierburi, siropuri, ceaiuri, leacuri tradiționale (șarpe în alcool), produse cu efecte halucinogene (precum ayahuasca sau peyote – despre care voi mai vorbi), haine, cadouri, suveniruri etc. Piața pe care am vizitat-o cel mai des se numește Mercado de San Pedro.

E forfotă mare și e recomandat să fii prevăzător cu bagajele. Ca în Lima, multă lume își poartă geanta sau rucsacul în față pentru a evita furtul. Intrând în hală, standurile de vânzare se succed într-o ordine dezordonată: suveniruri, haine, brânzeturi, carne, fructe și legume, sucuri, ceaiuri, cafea și ciocolată, pâine, haine, din nou suveniruri, mezeluri ș.a.m.d. Poți pierde liniștit câteva ore prin piată, mai ales dacă ai un aparat foto. Imediat la ieșirea din partea dreaptă, niște doamne vând porcușori de guineea (cuy), pregătiți pentru a fi gătiți sau deja preparați. Lângă ele, alte doamne vând leacuri din fel de fel de plante medicinale sau animale.

Deși de câteva sute de ani peruanii sunt majoritar creștini, vechile credințe (inclusiv mituri, supersiții, obiceiuri precreștine) încă se mai păstrează și uneori merg în paralel cu crucea. Astfel, dacă au probleme de sănătate, ei recurg la tradiții transmise prin viu grai, la cunoscătorii de ierburi, medicină alternativă și șamani.

Într-o altă zonă a pieței am găsit standul unei doamne care printre siropuri și extracte din plante, vindea fetuși de proc uscat, cap de șarpe uscat și alte produse ce se folosesc ca ofrande pentru Pachamama. Avea, de asemenea și zeamă de ayahuasca și peyote (San Pedro sau huachuma, de fapt). Prima se prepară din seva unei liane, iar cea de-a doua din seva unui cactus. Vindea și bucăți întregi de liană și cactus. Ambele au proprietăți halucinogene și pentru unii reprezintă motivul principal de călătorie în Peru sau alte țări din America de Sud. Cine se inițiază în călătorii halucinogene o poate face pe cont propriu (găsiți tutoriale pe internet), dar majoritatea cunoscătorilor recomandă ședințele la șaman. Acesta poate face diferența dintre o călătorie corectă și una care te poate lăsa cu traume fizio-psihologice, pentru multă vreme de la consum.

Șamanii sunt cei care conduc ritualul, după vechile tradițiii quechuane, accentuând latura spirituală a experienței și supervizând toate aspectele procesului de autocunoaștere ale pacientului/clientului. Evident, există și șamani falși, dar studiind puțin problema și mergând pe recomandări sigure, poți ajunge acolo unde trebuie. Dacă vă întrebați, subsemnatul nu a consumat nici ayahuasca, nici peyote, dar mi-ar fi plăcut să stau de vorbă cu un șaman.

Străduțele din jurul halei sunt pline de vânzători ambulanți, printre care am găsit o doamnă ce curăța și vindea fructe de cactus (higos chumbos sau tunas). Mirosurile plăcute se amestecă cu cele de canalizare, putrefacție și transpirație. Tot acolo se găsesc magazine mici, grupate în funcție de specific din care se aprovizionează vânzătorii din hală. Mai mult, dacă nu găsești ceva în hală, poți găsi în aceste magazine. Ca să vă dau un exemplu: un medalion, o cruce incașă din piatra, cu șnur, îl cumperi din piață cu 5-7 soles (6-9lei). Într-un magazin de gablonțuri de-afară, am găsti zeci de medalioane la 3 soles bucata.

Distanță față de Plaza Mayor: 800m

4. Museo Inka, după cum îi spune numele, găzduiește o gamă largă de artefacte incașe (unelte, arme, bijuterii, obiecte de ceremonie etc.). E locul în care am învățat câte ceva despre acest imperiu, precum faptul că practicau trepanații (intervenție chirurgicală ce constă în perforări ale craniului), pentru a trata răni de război. Inciziile puteau fi de dimensiuni foarte mari (cât pumnul), dar surpinzător, rata de succes a acestor intervenții era de 80-90%.

Clădirea a fost construită de spanioli, pe fundații incașe (ca multe alte clădiri din Cusco dealtfel) și a fost restaurată complet dupa anii ’50. Prețul intrării este modic și am primit căști în care am ascultat un ghid audio.

Distanță față de Plaza Mayor: 800m

5. Cetatea Sacsaywaman și Cristo Blanco (Statuia lui Isus)

Nu am intrat în cetate, dar am văzut zidurile din afară, când am fost la Cristo Blanco. Cele două obiective sunt învecinate, foarte aproape de centrul vechi, iar de la baza statuii, care amintește de Rio de Janeiro, se poate admira orașul Cusco, în vale.

Distanță față de Plaza Mayor: 2km

6. Ruinele de la Qorikcancha reprezintă un zid din blocuri de granit, rămășițele unui templu incaș dedicat soarelui (inti). A fost distrus aproape în totalitate în sec al 16-lea, iar piatra a fost refolosită la fundația bisericii Santo Domingo. Se spune că pereții templului erau placați cu aur și mare parte din aurul cerut de spanioli pentru răscumpărarea împăratului Atahualpa (ultimul împărat incaș), a provenit de la acest templu. De-a lungul timpului, cutremurele au afectat structura bisericii, dar zidul incaș a rămas intact, fiind construit prin aceeași tehnică de îmbinare perfectă a pietrelor.

Distanță față de Plaza Mayor: 700m

7. Muzeul Ciocolatei (Choco Museo) e un loc unde se poate urmări procesul de obținere a ciocolatei, de la arborele de cacao, la fructul de cacao și mai apoi la băuturi sau delicatese care au la bază ciocolata. Intrarea e gratuită.

Distanță față de Plaza Mayor: 400m

La următoarele 3 puncte de interes nu am ajuns, dar dacă ești în Cusco, poți ține cont de ele:

8. Q’enko – sit arheologic la 2km de mers pe jos (sau 7km cu mașina) din Plaza Mayor

9. Puca Pucara – fortificație incașă la 8km de Plaza Mayor și alături, apeductele, canalele și cascadele de la Tambomachay

10. Muzeul de Artă Precolombiană, în spatele Muzeului Inka

Click aici pentru a vedea toate fotografiile din albumul: 2015.11.13-26 – Cusco & Sacred Valley

PlecatiDeparte youtube channel

3 thoughts on “10 obiective turistice din Cusco, Peru

  1. Pingback: Lacul Titicaca – viața la 4000m altitudine & grupuri etnice din America de Sud | PlecațiDeparte.ro

  2. Pingback: Porcușorii de guineea se mănâncă! | PlecațiDeparte.ro

  3. Pingback: Valea Sacră din Peru – 13 obiective turistice și activități | PlecațiDeparte.ro

Leave a Reply