10 obiective turistice GRATIS în insula Bali

Bali este cel mai vizitat loc din Indonezia. Obiectivele turistice din insula Bali sunt mai scumpe ca în restul țarii, dar  unele sau uneori, pot fi gratis. Ca să lămurim niște lucruri de la început – nimic nu e gratis odată ce ai ieșit din casă. Nici în casă lucrurile nu sunt gratis, pentru că la un moment dat, cineva a dat bani pe ele. Obiectivele turistice de mai jos, pot fi gratis în anumite circumstanțe: dacă nu calculezi benzina sau transportul până acolo, dacă nu calcuezi mâncarea sau băutura pe care o vei consuma, dacă nu cumperi souvenir-uri sau dacă mergi fără ghid. Odată ce ai scos aceste costuri din ecuație, respectând indicațiile, atracția turistică în sine, este gratuită.

  1. Intră într-o curte balineză

Balinezii, ca dealtfel indonezienii în general, sunt oameni primitori și dornici de socializare. Nu vei fi refuzat dacă treci pragul porții ca să vezi cum e în curte. Trebuie doar să îți ceri voie, politicos. Gardul este înalt și de regulă ascunde lumea magică ce se află în interior. Vei găsi mai multe corpuri ce deservesc familia, ca și cum fiecare cameră ar reprezenta o altă clădire. Într-una e bucătăria, într-alta e living-ul sau camera de oaspeți ș.a.m.d. Altarele balineze (pura) au un loc aparte în curte, de cele mai multe ori fiind construite pe o platfomă înălțată. La unele case, altarele sunt pe terasa deschisă de la etaj. Aleile străbat curțile armonios, printre pomi, bonsai sau colivii cu păsări. Arborele Frangipani (sau Plumeria), este nelipsit din curțile balineze, florile mirosind cel mai puternic noaptea.

  1. Vizitează o școală de dans balinez

Dacă te plimbi pe străzi în Bali și auzi muzică tradițională, încearcă să cauți sursa. Ai putea ajunge într-o școală de dans balinez. Vei vedea fete exersând mișcări complexe, în pregătirea vreunui eveniment. Dacă ai noroc s-ar putea să le vezi costunate și fardate, iar dacă ai și mai mult noroc, căutând sursa muzicii, ai putea ajunge la vreo ceremonie, pentru că sunt multe astfel de evenimente în Bali. La fel, cere-ți voie politicos să asiști și nu vei fi refuzat.

  1. Participă activ la un ritual balinez

Fie că e vorba de un ritual de purificare, despre ofrande sau despre alt ritual, regula politeții se aplică și aici. Încearcă să intri în vorbă cu oamenii și ai putea avea noroc să poți participa activ. Viața spirituală a indonezienilor este compelxă și le umpe tot timpul. Un banc indonezian despre Balinezi spune că  „Balinezii nu au timp să facă nimic pentru că sunt ocupați tot timpul cu rugăciunile.” În aproape orice moment al zilei vei vedea femei așezând ofrande în fața porții, la micile altare din afara curții sau la templele de pe acoperișul caselor. Ofrandele pentru zei pot conține de toate, de la orez fiert, la bomboane, bani sau țigări. Cățeii și șobolanii fac curat, mai ales pe timpul nopții.

Astfel, dacă vei merge în insula Bali, vei avea de mai multe ori ocazia să asiști la ritualuri sau la sărbători. În funcție de predispoziția personală, poate fi o experiență extrordinară. Dacă ești curios din fire, poți afla direct de la sursă foarte multe informații și să înțelegi mai bine substratul filosofico-spiritual al acestora.

  1. Piețele de noapte din Bali

Sunt omniprezente în Bali și se deschid în fiecare seară. În locațiile în care sunt piețe de noapte (pasar malam), lumea înșiră pături, tarabe și warung-uri, înainte de înserare, după care le tot adună, până spre miezul nopții. Găsești de toate, de la porcării (preparate cu carne de porc), până la haine second-hand și CD-uri. Intrarea e gratuită, dar de tine depinde dacă vizita la piața de noapte va rămâne gratuită.

  1. Templul budhist Vihara Satya Dharma, din Denpasar, Bali

Nu apare pe lista obiectivelor turistice, dar mi s-a părut foarte interesant și… e gratis. Îl găsești pe partea dreaptă a Jalan (strada) Pelabuhan, nr 87, înainte să intri pe autostrada sau alternativa spre aeroport. Aici sunt coordonatele GPS.

  1. Plaja Jemeluk din Amed, Bali

Încă nu am apucat să merg pe toate plajele din Bali, dar cele din prezentul articol merită vizitate. Plaja Jemeluk e în NE-ul insulei, într-un sat micuț, celebru pentru centrele de scufundări. Scufundările sunt pe bani, ca peste tot în lume, dar statul la plajă și snorkeling-ul de pe mal sunt gratis. Formațiunile de corali sunt accesibile din primii metri, după intrarea în apă și când am fost noi prin Amed, încă erau în stare bună. Pe mal găsești cafenele, warung-uri și restaurante, iar atmosfera generală din Amed este destul de relaxată. Sper să rămână la fel pentru mult timp de-acum încolo.

Mai multe detalii despre Amed și plaja Jemeluk, vei găsi aici. Tot din Amed poți merge în interiorul insulei, printre sate puțin vizitate de turiști. Dacă vei continua drumul de coastă spre Sud, ocolind Muntele Seraya, pe lângă silueta vulcanului Rinjani din Lombok, insula vecină, poți ajunge la următorul obiectiv gratis din listă.

  1. Plaja cu nume necunoscut din Bali

Când am ajuns acolo, localnicii mi-au spus că numele plajei este Long Beach. Nu știu dacă glumeau sau chiar era traducerea directă din indoneziană (Pantai Panjang). Căutând informații am dat peste denumirile: Songan și Seraya Belahu. Cert este că din satul Seraya se coboară spre litoral, pe un drum îngust și abrupt. Noi am lăsat scuterul lângă o casă, pentru că ultimii 50m trebuia să îi parcurgem pe jos, pe o potecă, printre alte case. Dacă nu ajungeți exact în același loc în care am ajuns noi, felicitări! Ați găsit o altă plajă cu nisip negru!

Din Seraya se poate coborî pe mai multe plaje și din ce am observat zona nu prea este vizitată de turiști. E liniște (dacă nu stârniți curiozitatea localnicilor din zonă), apa e limpede, se poate face snorkeling, Rinjani se vede în depărtare și nu în ultimul rând… e gratis!

  1. Plaja de la Blue Point, Bali

Până acum, Blue Point este cea mai frumoasă plajă pe care am fost în Bali. E o părare subiectivă, despre care am argumentat aici. În articol veți găsi fotografii, un film și alte indicații despre cum să ajungeți acolo.

  1. Terasele de orez de la Jatiluwih, Bali… cu o condiție

Am scris recent despre terasele de orez de la Jatiluwih și nu vreau să repet ce am spus. E inclus în Patrimoniul UNESCO și reprezintă mai mult decât niște simple terase cu orez. E un loc magic, protejat și exploatat turistic pe măsură. Ca să rămânem în sfera gratuităților, trebuie să ajungi înanite de ora 8. La intrare și la ieșire din satul Jatiluwih sunt două posturi de control unde se percepe o taxă de intrare (15.000IDR = 1,15$). O altă alternativă gratis este ajungi la terase din direcția templului Lukur Besi Kalung, drum accestibil doar pe scuter sau pe jos. Dacă alegi opțiunea gratis, pregătește o poveste pentru paznicii sau ranger-ii (termenul este puțin forțat) care te-ar putea întreaba de bilete, la plecare.

  1. Turul lacului Batur, Bali

Acesta e ultimul, dar nu cel mai lipsit de importanță obiectiv. Dacă întreprinzi acest circuit, fii pregătit să stai peste noapte. Locația e superbă și te prinde. Două zile nu sunt suficiente că să explorezi fiecare cotlon, cu atât mai mult dacă vrei să urci pe vârfurile Abang sau Batukaru. Găsești aproape de toate: lac, munte, vulcan, pădure, drumuri înguste, plantații de legume, panorame sau băi termale (acestea din urmă nu sunt gratis). Am povestit mai multe despre Lacul Batur, aici.

Ca să vă orientați mai ușor, puteți downloada harta insulei Bali. Dacă aveți alte recomandări, sau știți și alte obiective gratuite în Bali, puteți să le adăugați într-un comentariu, mai jos. 

Tot într-un comentariu, scrieți care dintre obiectivele turistice din insula Bali, gratuite sau nu, v-au impresionat cel mai tar?

Călătorii frumoase!

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme BALI

4 thoughts on “10 obiective turistice GRATIS în insula Bali

  1. Eu sunt din Italia.. si daca am locuit un an in Romania, (la Oradea nu prea departe din Cluj !).. Shi eu am o motocicleta in Indonesia.. shi daca lucrez in Tailandia .. m aduc de cateva luni odata pe luna vreo zece zile in Indonesiasi.. incerc sa ma duc mai departe prin drumurile joasnice de acolo 🙂
    Acuma sunt la Chiang Mai, m aduc inapoi in Bali peste o saptamana.. inca acolo?
    aveti LINE? mario7998

  2. Pingback: Ghid trasee zona PADIȘ - Parcul Natural Apuseni - PlecațiDeparte.roPlecațiDeparte.ro

  3. Pingback: Obiective turistice în BATUMI - GeorgiaPlecațiDeparte.ro

Leave a Reply