După aproape 6 luni prin Indonezia, printre altele, am constatat că am slăbit ca prin minune. Nu eram supraponderali nici înainte, dar ceva s-a întamplat. Veți regăsi mai jos câteva idei și sfaturi pentru a slăbi, pe care le puteți aplica fie că aveți, sau nu aveți nevoie de vreo cură de slăbire. Toate reies dintr-o simplă reflexie asupra obiceiurilor cotidiene pe care le-am avut.
Ioana a slăbit aproximativ 6 kilograme, iar eu am dat jos vreo 14, fără să ne infometăm. Dacă vreți să faceți ceva pentru a trăi mai sănătos, pentru a vă menține, sau pentru a slăbi, puteți începe de astăzi, urmând pașii de mai jos:
1. Bea mai multă apă!
Probabil cel mai determinant dintre factori, este apa, sau mai precis cantitatea pe care o consumăm. Corpul nostru conține aproximativ 70% apă, iar în activitățile noastre zilnice consumul de lichide poate face diferența între a fi leneș sau activ. Apa stimulează metabolismul, ne hidratează și îmbunătățește circulația. Datorită climei, mult mai caldă și umedă, corpul nostru pierdea mai multă apă. Eram cu sticla după noi toată ziua și orice ieșire din casă presupunea să luăm în considerare sticla cu apă. La început mai uitam, dar în timp a devenit un obicei esențial. Norocul nostru, în România, este că în cele mai multe locuri, apa de la robinet e potabilă, deci nu vă feriți de ea.
Timp de trei luni am făcut aproape în fiecare zi câte una sau două scufundări (scuba diving, pentru unii). Una dintre principalele temeri ale practicanților este să nu facă accidente de decompresie, accidente ce ar putea surveni din cauza dizolvării lente a azotului din organism, în timpul și după urcarea la suprafață. Unul dintre factorii ce predispun apariția accidentelor de decompresie este deshidratarea. Știind că apa îmbunătățește circulația, oriunde veți merge să faceți scufundări veți vedea ca instructorii și scufundătorii beau foarte multă apă. La fel am făcut și noi. Am păstrat acest obicei, iar acum, oriunde am fi, trebuie să avem un pahar sau o sticlă lângă noi. Nu am putea spune că există o cantitate recomandată pentru că depinde de gabaritul fiecăruia. Noi bem cel puțin 3 litri pe zi și suntem mici. Cu cât veți bea mai multă apă, cu atât vă veți simți mai bine, atât fizic cât și psihic.
2. Fii măcar un pic mai activ!
Nimic nu va funcționa fără mișcare, mai ales dacă e vorba de regimuri de slăbire. Mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă. În accepțiunea noastră, a fi mai activ înseamnă să:
– mergi pe jos mai des și pe distanțe mai mari
– faci o pauză, chiar dacă programul nu-ți permite și să te plimbi
– urci 10 etaje dacă ți-ai uitat ceva în casă, nu să găsești scuze sau substitute
– ai cât mai multe activități sau să îți ocupi timpul cu ceva
– practici măcar un sport
– ieși din oraș când ai ocazia
– să nu găsești scuze
3. Mănâncă orice, dar mai puțin!
Omul nu e vegetarian, ci omnivor. Dentiția noastră e de carnivor și evoluția nu a ascuns încă originile noastre animale. Organismul nostru nu e format să mănânce doar fructe și legume. La fel cum avem nevoie de proteine avem nevoie și de lipide, deci sfatul nostru este să nu vă privați de grăsimi sau de dulciuri, pentru că nu faceți altceva decât să acumulați frustrări.
A mânca diversificat nu inseamna să mânânci până cazi sub masă, iar a mânca mai puțin nu înseamnă a te înfometa. O masă normală este cea care îți oferă suficiente nutrimente pentru activitatea pe care o desfășori. Dacă stai toată ziua la birou, sigur nu trebuie să mănânci la fel de mult ca și cel care lucrează pe șantier. O masă normală înseamnă să mănânci fără să te simți extenuat după ce te ridici de la masă. Mai ales la început, poți începe prin a bea un pahar cu apă înainte de mâncare, chiar dacă primul fel este supă.
4. Înlocuiește pâinea uneori!
În Indonezia, fel ca și în alte țări din Asia, în loc de pâine, se mănâncă orez. Am avut ocazia să mâncăm mai mult orez decât ne-am fi dorit, dar într-un final și acesta a contribuit la slăbit. Abia acum, după ce ne-am întors, am aflat mai multe despre pâine și orez. Orezul conține de 4,5 ori mai puține proteine și de 2,7 ori mai puțini carbohidrați decât faina de grâu, după cum veți putea vedea în tabelul de mai jos.
Asta nu înseamnă că trebuie să vă schimbați complet viața ci doar să mâncați mai puțină pâine. De când am revenit, nu am mâncat orez deloc și tot nu ne-am îngrășat. Sunt lucruri mai importante decât strategiile de eliminare a pâinii din alimentație: consumul de apă sau mâncatul cantitativ mai puțin.
5. Nu te gândi că faci dietă!
Psihicul joacă un rol important chiar și în alimentație. Ca în multe alte aspecte ale vieții, e bine să fii detașat de rezultat și să nu îți centrezi viața în jurul mâncării. Dacă vrei să slăbești poate că vei reuși prin eforturi de a-ți lua de la gură, după cum recomandă majoritatea dietelor, dar când vei trage linie, s-ar putea să ai surpriza neplăcută să constați că ți-ai consumat prea multă energie, ai acumulat dezamagiri și frustrări pentru lucruri care vin de la sine dacă duci o viață echilibrată.
Dacă ești pofticios, fii în continuare! Nu refuza o porție de mâncare bună pentru că ții un regim! Sunt multe mituri despre alimentație care chiar dacă par fondate științific, de fapt nu sunt, prin natura lor nepractică. Va explicăm mai jos la ce mituri ne referim:
– Mâncărurile uleioase îngrașă! În ultimele 6 luni în Indonezia, am mâncat mai multe mâncăruri uleioase decât mâncam de obicei și cu toate acestea am slăbit, nu am avut probleme cu stomacul și nu ne-a crescut colesterolul. Atâta timp căt la o masă consumi legume sau fructe crude și bei apă suficient de multă, prăjelile nu reprezintă un pericol mai mare decât pâinea.
– Mâncatul după ora 18 îngrașă! E un obicei pe care l-am avut dintotdeauna și nu a contribuit niciodata la modificarile în greutate. Antropologic vobind, dacă admitem că pâmântul nu s-a creat în 7 zile, omul preistoric, nu manca de 3 ori pe zi, dimineața la amiază și seara ci când apuca. Organismul nostru rezistă bine la foame (mai mult de 30 de zile) și la fel de bine se poate îngrășa rapid într-un timp scurt. Cel mai bine e să ducem o viață echilibrată și să ne focusăm pe alte lucruri decât pe mâncare.
– Berea îngrașă! Suntem băutori de bere, mai mult decât ocazional și tot din experiență vă îndemnăm să nu renunțati la ea. Nu se depune pe burtă ci efectiv nu încurcă cu nimic. Dacă vreți să renunțați la ceva, renunțați la sucuri carbogazoase, care nu astâmpără setea ci o întrețin, datorită zahărului pe care îl conțin.
– Carnea îngrașă! Suntem făcuți să mâncăm carne, nu suntem ierbivore, iar carnea, fie ea de pui, de porc, de vită sau pește ar trebui să fie principala noastră sursă de proteine și lipide. Nu vă feriți de șnițelul de porc pentru un șnițel de soia.
– Mancarea de la fast food e nesănătoasă! E la fel de sănătoasă ca 50% din alimentele pe care le gasești în magazinele alimentare. Cantitatea pe care o mănânci poate fi nesănătoasă.
Înainte de a încheia povestea, găsiți mai jos 13 sfaturi pentru a vă menține în formă, fără să vă puneți sănătatea, dar nici pofta de mâncare în pericol:
- Bea un pahar cu apă înainte de orice masă!
- Bea un pahar cu apă înainte să termini tot din farfurie!
- Bea un pahar cu apă la trezire și unul la culcare!
- Dacă simți că trebuie să ciugulesti ceva și ai terminat recent masa, bea un pahar cu apa!
- Daca te simți obosit după mâncare, ai mancat prea mult.
- Folosește farfurii mai mici și nu construi munți de mâncare. Dacă nu încape totul pe o singura farfurie, înseamna că mănânci prea mult
- Dacă nu bei apă, bea ceai! Nu bea sucuri în loc de apă! Majoritatea nu țin de sete.
- Nu mai citi etichetele produselor pentru că pierdeti timp.
- Nu-ți petrece timpul calculând formule de carbohidrați pentru că nu poți estima corect câtă energie consumi.
- Dacă sunt cartofi în mâncare, nu mânca pâine!
- La un singur fel de mâncare, nu combina painea cu: orez, cartofi sau paste făinoase!
- Nu mânca pâine cu vinete, mananca vinete cu paine. E valabil la orice se poate unge pe ofelie de pâine
- Hai să bem ACUM un pahar cu apă!
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
Imi place!!!
salut
ce aparat foto ati folosit?
Canon EOS 50D
DA ARE MARE DREPTATE ASA AM ZLABIT EU IN 3 SAPTAMANI APP 4 KG .AM MANKAT ORICE; DIN TOATE CATEPUTIN FATA DE CUM MANKAM INAINTE NU AM MAI MANKAT PAINE MULTA DECAT DIMINEATA 2 3 FELI DE PAINE SI NU AM MAI MANKAT DUPA ORA 18 NIK DECAT APA PANA A DOUA ZI LA ORA 9 SAU 10 DIMINEATA SI DACA AVETI TMP O DATA SAU DE DOUA ORI PE SAP PUNETIVA MUZICA CARE VA PLACE SI DANSATI 45 DE MINUTE DACA PUTETI .EU NU AM BAUT APA DAR A FOST O GRESEALA ASTA A FOST TOT NUMAI BINE FETELOR .