Ma documentasem putin inainte sa intreprindem excursia la Balea. Ma documentasem despre starea vremii, despre starea partiei, despre distanta si cazari, gasisem si evenimentul potrivit, facusem si calcule cu banii pe care urma sa ii cheltui, am pus totul in balanta cu statul acasa si ghiciti in ce parte a tras balanta.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
Am plecat vineri (5 persoane) ca sa nu ne trezim sambata cu noaptea in cap si sa ne stresam ca ajungem prea tarziu. Dupa vreo 4 ore de drum noaptea, am ajuns la Cartisoara, cel mai apropiat sat de Balea Cascada, si ne-am cazat la Casa Duse, unde doamna de acolo ne-a asteptat pana la 12 noaptea. Ar fi meritat sa o evidentiez cu numele, dar cum nu i-l stiu, o vom numi in continuare Doamna de la Pensiune. Doamna de la Pensiune ne-a condus spre un apartament mult mai spatios decat am crezut initial, unde am platit 25 de lei de persoana. Tot Doamna de la Pensiune ne-a facut cafea dimineata, pe bani, dar era acolo, pe metereze, inca de la prima ora.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
Sambata abia pe la ora 11 am prins telecabina si la scurt timp ne-au ajuns din urma ceilalti 5 participanti, care nu au venit de vineri seara. Telecabina urca de la Balea Cascada (1234m altitudine) pana la Balea Lac (2034m altitudine) si costa 20 de lei urcarea sau coborarea. Din pacate nu era suficient de multa zapada incat sa merg pe placa de sus pana la baza telecabinei asa cum imi doream, asa incat am renuntat rapid la idee. Sus, ne-am cazat la Cabana Salvamont (cea veche, am aflat ulterior), unde erau doi salkvamonti, ambii Ovidiu, adica Ovidiu ori 2, sau Ovizii. Cred ca e cea mai ieftina optiunde de cazare de la Balea Lac.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
In zona lacului, peisajul era complet schimbat fata de cum arata la altitudini mai joase: foarte multa zapada usor inmuiata de la caldura, in care daca ma afundam, intram cu piciorul pana la bazin. Era interesanta urcarea pe jos prin zapada mare – inca nu stiu daca sa ii spun urcare sau tarare la deal. In doua zile am prins 10 minute de soare, in rest vremea alterna intre innorat si ceata foarte deasa. Chiar si asa, a fost grozav.
Evenimentul era Burn Photoride, un concurs in care te puteai inscrie fie ca fotgraf, fie ca sportiv (snowboarder sau schior). Fotografii incercau sa surprinda momente, dar pentru ca fotografia sa participe la anumite sectiuni de concurs, sportivul trebuia sa fie si el inscris. M-am inscris si ca fotograf si ca snowboarder, pentru ca oricum am vrut sa le fac pe amandoua.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
Am gasit o stanca destul de mare, unde cu ajutorul lui Mircea, Lucia si Tudor, am si fotografiat cateva sarituri (cele mai mari de pana acum). Toate au un inceput, iar pentru mine anul 2011 marcehaza cu succes, inceutul sariturilor cu placa. Totul tine de exercitiu, in final. Ca fotograf, am participat cu 14 fotografii, prelucrate mai mult sau mai putin, dupa cum mi-au permis cunostintele in domeniu, pe care le veti putea vedea alaturi de restul fotografiilor din excursie.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
Inca de pe telescaun am inceput sa aud argou snowboarderesc, sau slang, depinde de care parte a baricadei va aflati, de la cei ce cu mandrie fac parte din noua pseudo-generatie de sportivi romani, anume cei care cunosc terminologie doar teoretic, insotitori de sportivi, galerie infocata, creatori de zgomot sau bruiaj etc. De-a lungul timpului au inceput sa se incetateneasca si in limba romana, anumite cuvinte sau expresii din limba engleza, majoritatea termeni de specialitate din diverse domenii. Ar fi culmea sa traducem totul, ca si francezii sau spaniolii, dar la fel de culmea este si nivelul de absorbtie a cuvintelor englezesti in anumite cercuri, precum patratele de care vorbeam mai sus. Incerc sa reproduc cateva expresii, impreuna cu traducerea lor si cu regretul ca nu am avut rabdare sa retin mai multe:
„Stai sa-i dau un speed check” = Stai sa verific viteza
„Sunt bump-uri pe kicker” = Sunt denivelari pe trambulina
„Da cu flip-anu’ pe clear!” = Fa saritura aia prin rotatie dupa ce se risipeste ceata!
Seara am participat la petrecerea evenimentului (a nu se pronunta „event-ului”), unde cel mai culminat punct al serii, in afara de noi, au fost niste indivizi care sareau pe niste perne/tabureti ai sponsorului, si altii care ii fotografiau. Ne-am intors destul de devreme la cabana unde patru dintre noi, de lene, nu am mai urcat in incaperea in care se dormea ci am adormit pe niste banci in bucatarie. Mi-a fost frig doar dimineata, pana am facut ros de o patura cu care m-am invelit pe umatate de spate.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
O noua zi, noi sarituri in locatii noi precum un parapet de la intrarea din tunelul prin care se trece spre Curtea de Arges. Acela este locul unde am si facut un fel de entorsa la cot, combinata cu intindere la muschii antebratului, pe care inca o mai simt, la mai bine de trei saptamani de la patanie. Adevarul este ca la fel ca si in alte sporturi, incepi sa te lovesti mai tare in momentul in care incepi sa faci sarituri. Tot prin tunel am trecut pe partea celalta a versantului unde din pacate, nu s-a vazut mai nimic din cauza cetei.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
La coborare, tipul de la telecabina a vrut sa ne taxeze si pentru bagaje, cu toate ca la urcare nu am platit nimic in plus. S-a lasat pagubas dupa ce am facut mutre de romani nemultumiti. In drum spre casa ne-am oprit sa mancam intr-un loc pe care nu mi-l mai amintesc acum, am aflat ca s-au mai construit cativa kilometri de autostrada pe langa Sibiu si am venit spre casa fara alte evenimente notabile
Motivele pentru care am publicat asa tarziu este ca am asteptat mult dupa cateva fotografii de la o individa care a fost cu noi in excursie si ca am asteptat sa se termine jurizarea la concursul foto sa nu ma ia prin surprindere faptul ca am castigat. Nu am castigat, dar m-am simtit bine la Balea!