Ce vezi în BOLOGNA, PARMA și LUGO? Obiective turistice și mâncăruri în 3 orașe din nordul Italiei.

În acest articol veți găsi informații, fotografii și filme din 3 orașe din nordul Italiei. Vom vizita împreună obiective turistice din Bologna, Parma și Lugo, vom degusta mâncăruri tradiționale italiene și băuturi mai puțin cunoscute la noi. Ne vom relaxa la piscină, ne vom plimba pe străzi ziua și noaptea, vom învăța câteva particularități culturale și istorice ale acestor orașe și nu în ultimul rând vom călători relaxați, fără presiunea unui program prestabilit.

Ce vezi în Bologna, Parma si Lugo? Obiective turistice și mâncăruri în 3 orașe din nordul Italiei. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

Excursia în nordul Italiei – obiective

După cum veți afla din primul film, pretextul inițial al întregii excursii au fost două restaurante (mai precis, în italiană trattoria sau osteria) din Bologna, despre care ne-a spus un prieten. Am aruncat o privire pe hartă și am văzut că nu sunt departe de Milano sau Cinque Terre, unde am mai fost în urmă cu câțiva ani. Pentru a ajunge în nordul Italiei, din România există zboruri spre Milano, Bologna, Veneția Treviso, Pisa sau Torino. Astfel, cu dorința de a revedea Cinque Terre, am schițat un plan cu câteva posibile locații din nordul Italiei și am rezervat biletele de avion Cluj-Napoca – Bologna.

Am ales să mă documentez superficial despre posibile obiective turistice din împrejurimi. Mai degrabă am făcut alegeri în funcție de dispoziție, timp și distanța. Privind filmele, nu veți regăsi denumirile obiectivelor turistice din Bologna, Parma sau Lugo, în speranța că ar stârni interesul vostru suficient de mult încât să vă documentați singuri.

Pizza cu prosciuto si parmezan in Parma. parmigiano reggiano. Prosciuto și parmezanul sunt principalele ingrediente care se folosesc la pizza si in alte mancaruri traditionale italiene. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

De asemenea am evitat să emit un „Top 10 sau oricâte obiective turistice din…”, pentru simplul motiv că un astfel de top ar fi prea subiectiv. Puteți urmări filmările și să alegeți obiectivele care se mulează cel mai bine pe preferințele voastre. Dacă aveți nevoie de câteva informații suplimentare despre locurile pe care le-am văzut, activitățile sau mâncarea pe care le-am încercat, scrieți-mi într-un comentariu pe Youtube și vă voi răspunde în cel mai scurt timp.

Bologna – obiective turistice și specialități

Bologna este primul oraș pe care l-am vizitat în excursia din Italia. Am stat câteva zile în centru și am văzut, cel puțin din exterior, aproape toate obiectivele turistice importante. Hotelul în care am stat era în imediata apropiere a parcului Montagnolla, de unde în 10-15 minute de mers pe jos eram în centrul istoric al orașului.

Obiective turistice în Bologna

În centru, în Plazza Maggiore (Piața Mare) nu ai cum să ratezi Palazzo D’Accursio (Palazzo Comunale), Palazzo Re Enzo și Basilica San Peregrino (cu fațada parțial nefinisată, din marmură și cărămidă). În spatele ultimei, am reușit să vizităm gratuit anumite aripi ale Bibliotecii Archiginnasio di Bologna, ai cărei pereți sunt decorați cu zeci de embleme care ies în relief și tavane cu picturi elaborate.

La est de Plazza Maggiore, se întind străduțe înguste unde printre terase, baruri, cafenele și pozzerii, mici antreprenori încă vând în stradă fructe, legume sau diverse sortimente de pește și fructe de mare. La câteva minute distanță, se poate ajunge la turnurile Asinelli (97m) și Garisensa (48m), 2 repere turistice ale orașului. Acestea sunt unele dintre puținele turnuri rămase în picioare, din secolul al 13-lea. Pe vremea lui Dante, orașul arăta cu totul altfel decât în zilele noastre. Mai mult de 200 de astfel de turnuri se ridicau ca zgârie-norii, lângă casele nobililor medievali.

turnurile din Bologna, pe timpul lui Dante. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

Bologna este poate cel mai cunoscut pentru cei 40 de km de străzi cu „porticos”, celebrele arcade ale cladirilor, care se întind pe aproape 40km în tot orașul. Nu voi insista pe ele, deoarece veți găsi informații în film.

turnurile Asinelli (97m) și Garisensa (48m), 2 repere turistice ale orasului Bologna. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

Mâncăruri în Bologna

Cele 2 restaurante la care am fost sunt Trattoria da Me și Osteria della Linterna. În italia trattori-ile și osteri-ile sunt în general afaceri de familie, restaurante de mici dimensiuni, specializate pe un număr restrâns de preparate, dar pe care le gătesc la nivel artistic. Ele țin în mare secret rețetele și se întrec într-o competiție nescrisă, ai căror judecători sunt clienții. Nu e nici o surpriză când am aflat că, la fel ca și noi, clienții pot veni de la distanțe foarte mari pentru o cina. Ca o paranteză, pentru buzunarele italienilor, prețurile sunt decente spre mici.

mancare la Trattoria da Me, Bologna. bologna parma lugo mancaruri traditionale italia

Am încercat și alte produse tradiționale italiene (parmezan, prosciuto, salamuri și Crodino). Despre o parte dintre ele voi discuta în secțiunea dedicată orașului Parma.

Parma, Italia – Obiective și mâncăruri, din oraș și împrejurimi

Parma este al 18-lea oraș ca dimensiune din Italia. Am avut ocazia să stau câteva zile în care m-am plimbat prin oraș si prin împrejurimi.

Obiective turistice în Parma

Ca repere pentru orientare, am găsit Piazza Giuseppe Garibaldi și Piazza del Duomo. Două clădiri sunt de remarcat în cea de-a doua piață, anume Batistero di Parma (turnul din marmură roz) și Catedrala di Parma, în care accesul este gratuit și unde am putut vedea arhitectura din interior. Străzile din centru sunt cochete, mai înguste și mai puțin aglomerate decât în Bologna.

Piazza del Duomo, Batistero di Parma (turnul din marmură roz) si Catedrala di Parma, in Parma, Italia. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

Am vizitat obiective turistice precum Palazzo della Pilotta, care cuprinde mai multe secțiuni: Muzeul Național de Arheologie, Teatrul Farneze (unul dintre puținele teatre din lemn, păstrate până în zilele noastre), Biblioteca Palatina și Galeria Naționala (de artă).

Palazzo della Pilotta, care cuprinde mai multe secțiuni: Muzeul Național de Arheologie, Teatrul Farneze (unul dintre puținele teatre din lemn, păstrate până în zilele noastre), Biblioteca Palatina și Galeria Naționala (de artă), in Parma, Italia. bologna parma lugo obiective turistice italia

O veche fortăreață în formă de pentagon, de pe vremea lui Napoleon, a fost convertită într-un parc, care astăzi poarta numele de Parco della Citadella. Al doilea parc pe care am reușit sa îl vad, se afla pe partea cealaltă a râului, care străbate centrul orașului. E vorba de Parco Ducale, unde Palazzo Ducale este acum sediu pentru Carabinieri.

Piazza Giuseppe Garibaldi, in Parma, Italia. bologna parma lugo obiective turistice italia

Ieșind din oraș, la 15km spre sud, un obiectiv turistic pe care merita sa îl vizitezi, este castelul Torrechiara sau Torre Chiara. Spre vest, la 10km de oraș, sunt băile termale de la Monticelli Terme, unde am petrecut o jumătate de zi la relaxare.

Piazza del Duomo - Catedrala di Parma, in care accesul este gratuit si unde am putut vedea arhitectura din interior, in Parma, Italia. bologna parma lugo obiective turistice mancaruri traditionale italia

Mâncaruri tradiționale italiene în Parma

În plan culinar, am vizitat o salumerie/carmangerie unde se pregătesc mai multe sortimente de prosciuto și salamuri tipice zonei. Am avut ocazia sa intru și sa văd procesul tehnologic de obținere a parmezanului (parmigiano reggiano) într-o microproducție din afara orașului. Prosciuto și parmezanul sunt principalele ingrediente care se folosesc la pizza și în alte mâncăruri tradiționale italiene.

Am avut ocazia sa intru si sa vad procesul tehnologic de obtinere a parmezanului (parmigiano reggiano) intr-o microproductie din afara orasului Parma, Italia. bologna parma lugo obiective mancaruri traditionale italia

Când ți-e foame, o alternativa rapida si decenta ca preț, sunt restaurantele all-you-can-eat, precum Arigato Wok Sushi, la care am avut ocazia sa mănânc într-una dintre zile.

Mâncărurile italiene se pot servi cu un vin bun, o bere sau crodino (cea mai bună băutura răcoritoare pe care am descoperit-o in Italia). Ca desert, merita sa încerci înghețata de la Gelateria Caraibi, renumită în Parma pentru gustul desăvârșit și prospețimea sortimentelor de înghețată.

(nu am fost plătit sa scriu nimic de mai sus – ma refer la Crodino)

Lugo – obiective fugitive

Lugo este cel mai mic dintre cele 3 orașe. E de înțeles că dacă s-ar face un top „Între care dintre cele 3 orașe te-i plictisi cel mai repede”, Lugo ar câștiga. Cu toate-acestea noi l-am prins destul de animat pentru că aveau loc două evenimente: un concurs canin și un târg de plante și grădini. Am stat câteva ore în Lugo, înainte de a lua avionul spre casă, așa că mai bine vă uitați la film…

Fotografiile din albumul: 2019.03.22-24, 28-31 – Bologna, Parma & Lugo

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ITALIA

One thought on “Ce vezi în BOLOGNA, PARMA și LUGO? Obiective turistice și mâncăruri în 3 orașe din nordul Italiei.

  1. Pingback: 1000 de abonați pe canalul Youtube - PlecatiDeparte -PlecațiDeparte.ro

Leave a Reply