Atât când am plecat din Indonezia, cât și când am fost în Peru, am găsit zboruri bune prin Amsterdam. Ca sa merg din România (Cluj-Napoca, mai exact) în Olanda, la vremea respectivă, ce mai bună variantă era zbor low cost în Eindhoven. Sunt zboruri și din Iași sau București. Din Eindhoven se merge cu trenul până în Amsterdam (120km – aproximativ o ora). Dacă aveți timp și dispoziție între zboruri, puteți vizita anumite obiective din Eindhoven și împrejurimi.
Am stat prin Couchsurfing, la un băiat în Mierlo, un sat din apropiere de oraș. El lucra, deci m-aș fi plictisit dacă stăteam tot timpul în casa. Mi-a spus că pot să iau orice bicicletă din magazia lui: una avea scaunul rup, iar cealaltă avea pană la roata din față. Am desfăcut roata, am luat-o la subraț și am pornit prin sat în căutarea unui service de biciclete. Indicațiile cetățenilor erau ca la noi la munte. „10 minute în direcția aia”. După 10 minute, altul îmi spune să merg 10 minute în direcția din care am venit, următorul îmi spune 10 minute în prima direcție, după care la stânga. Într-un final am găsit service-ul, am schimbat camera și m-am întors spre casă. În cele două ore care mi-au rămas atunci, am ieșit la o plimbare de probă prin Mierlo și împrejurimi.
Mersul pe bicicletă e foarte plăcut în Olanda pentru că nu sunt dealuri sau munți. Lumea e liniștită, chiar dacă și acolo, ca la noi, benzile de bicilete se intersectează cu cele de mașini sau cu trotuarele pietonilor. Uneori se mai întâmplă ca șoferii să parcheze pe benzile de biciclete, sau să te intersectezi cu scutere (care teoretic nu ar avea voie să intre pe drumurile pentru biciliști), dar nimeni nu părea că se supără. Oricum, cel mai relaxant e să te plimbi în afara orașului, pe o rețea bogată de alei special amenajate pentru bicicliști. Sunt indicatoare destule, hărți fizice și online, deci nu prea ai cum să te pierzi.
Odata ieșit pe biciletă din oraș nu cred ca ai cum să te plictisești. Admiri arhitectura caselor, treci pe lângă ferme, intri prin păduri sau mergi la unul dintre parcurile naturale din jurul orașului. Venind din Romania, poate că e mult să numim parc natural (parc al naturii, mai degrabă), câte o zonă mlăștinoasă sau cu iazuri, de câteva hectare, dar Olanda nu este Elveția.
Eindhoven e mai mult decât un aeroport de legătură pentru zboruri low cost. În centru clădirile vechi se înghesuie printre clădiri contemporane din sticlă și metal. Casele sunt îngrijte, cel puțin în exterior, dar asta nu e caracteristic pentru Eindhoven ci pentru toată Olanda. Pe străzi era destul de aglomerat. Am prins vreme bună, iar terasele erau pline ochi. Oamenii sunt foarte amabili și indiferent de vârsă, aproape toată lumea vorbește engleză.
La 9km de oraș, spre vest, se află Nuenen, un sat dominat de personalitatea lui Van Gogh. Pictorul a locuit acolo timp de doi ani, în casa părinților lui, până după moartea mamei sale. În această perioadă a pictat 188 de schițe și picturi și și-a perfecționat stilul unic de pictură.
În urma perioadei colonialiste, bucătăria olandeză a asimilat diverse influențe exotice. Astăzi ei sunt familiarizați cu diverse preparate precum rendang sau sate. În magazine găsești condimente pentru preparate asiatice sau sosuri (sos de soia dulce, saus sambal sau sos pentru sate-uri), de care am fost direct interesat. Mi-am facut aprovizionarea la întoarcerea în țară.
Click aici pentru a vedea toate fotografiile din albumul: 2015.07.24-12.06 – Eindhoven & Amsterdam
Pingback: Începutul unei luni de călătorie prin Peru. Capitala țării – Lima | PlecațiDeparte.ro