Cum alegem un rucsac pentru călătorii?

Când alegi un rucsac, paleta de mărci și modele este extinsă. Ca în orice domeniu, lucrurile s-au schimbat mult, într-un timp scurt. Dacă în urmă cu 30 de ani, montaniarzii foloseau rucsacuri cu cadru, astăzi, datorită evoluției tehnicii de construire și a materialelor folosite există rucsaci specifici pentru fiecare activitate pe care o poți face în natură. Diversificarea produselor nu e neapărat un lucru rău, dar e bine să reducem lucrurile la esență, chiar și când e vorba de cumpărarea unui rucsac. Să nu uităm că scopul rucsacului este de a te ajuta să cari lucrurile mai ușor, pe traseul pe care ți-l propui.

Rucsac Atta Serac 60Din punctul nostru de vedere e bine să urmărești următoarele aspecte: comfortul, încărcarea, greutate redusă, libertatea de mișcare, materialele și ușurința în utilizare.
1. Comfortul rucsacului e important pe toată durata unei excursii, mai ales dacă trebuie să îl cari în spate timp îndelungat. Forma, grosimea, posibilitatea de reglare și materialul din care sunt fabricate baretele stabilesc ergonomicitatea rucsacului.
2. Încărcarea se referă la felul în care vei purta greutatea. Chiar dacă rucsacul e prins în spate, dacă greutatea acestuia ar sta 100% pe umeri, ai avea probleme. Rucsacul trebuie să stea cât mai aproape de centru tău de greutate, să se spijine pe șolduri, fără să solicite excesiv coloana vertebrală, lăsând mâinile libere pentru mișcare. Un rucsac trebuie să te ajute în păstarea echilibrului, pe orice tip de teren. Pentru asta, înainte de a porni pe traseu, trebuie strânse chingile de compresie, fixat cât mai bine echipamentul extern (orice prinzi pe exteriorul rucsacului), ajustat în așa fel încât greutatea să se sprijine pe șolduri și să fie cât mai aproape de corp, pentru a avea stabilitate în timpul mersului.

Rucsac Atta Tramper 553. Greutatea redusă este importantă, mai ales pentru turele lungi. Asta dacă vrei să duci cu tine mai multe lucruri decât rucsacul gol . Un rucsac până la 70litri (volumul rucsacului), trebuie să aibă sub 2kg. Cu cât e mai ușor, cu atât e mai bine pentru tine.
4. Libertatea de mișcare e dată atât de forma îngustă și înaltă a rucsacului și de cât de bine sunt reglate baretele pentru umeri și baretele pentru șolduri. Ar trebui ca rucsacul să îți permită să îți miști brațele în orice direcție, cât mai ușor.
5. Materialele și cusăturile rucsacului trebuie să fie rezistente la solicitări. De asemenea cu cât materialele au un grad de imermeabilitate mai mare, cu atât lucrurile din rucsac vor avea șanse mai mari să scape de umezeală, dacă vei merge prin ploaie.
6. Ușurința în utilizare poate face diferența între o ieșire plăcută și una după care vrei să schimbi rucsacul. Compartimentul pentru sacul de dormit, din partea de jos a rucsacului, chingile sau locurile de prindere a echipamentului în exterior, capacul detașabil sau extensibil sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care trebuie să le aveți în vedere când achiziționați un rucsac. E important să ajungi rapid la lucrurile din interior și să îl poți configura după specificul fiecărei ieșiri.

Rucsac Atta Serac 60Trecând peste chestiunile de ordin tehnic, în practică, e bine de știut că dacă un rucsac e scump, sau fabricat în altă țară, nu însemnă neapărat că e și bun. După 15 ani în care am folosit aceleași rucsacuri Atta, la munte, la mare, vara sau iarna, ne-am decis să ne înnoim genți noi, tot Atta. Credem în calitatea produsele românești și de aceea am decis să plecăm într-o nouă excursie în Indonezia, de data asta pentru cel puțin un an, cu rucsacuri noi, fabricate în România, pe care să le supunem la teste. Cert este că produsele Atta pe care le-am folosit până acum au fost funcționale, durabile și accesibile ca preț, deci nu vedem de ce nu ar face față probelor din Indonezia. Astfel, am ales rucsacul Atta Tramper 55 pentru Ioana și rucsacul Atta Serac 60 pentru mine. Detaliile și specificațiile acestora le găsiți pe site-ul Atta Sport.

Atta Sport

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ITALIA

One thought on “Cum alegem un rucsac pentru călătorii?

  1. Pingback: Excursie cu cortul în Parcul Natural Apuseni - PlecațiDeparte.roPlecațiDeparte.ro

Leave a Reply