Lacul Titicaca – viața la 4000m altitudine & informații despre grupuri etnice din Peru

În gazdă la localnicii din Laquina Chico

După ce am vizitat insulele plutitoare Los Uros și comunitatea de pe insula Taquile, m-am bucurat că nu ne-am întors la hotel, chiar dacă eram deja obosit. ci am mers în Laquina Chico, un sat situat pe peninsula Chucuito, la est de Puno, unde am dormit câte doi, în gazdă la localnici. Ne-au întâmpinat încolonați pe malul lacului și ne-au îmbrăcat în straie tradiționale (adică un poncho, o traistă, o pălărie și niște ciucurei legați de mâna dreaptă). Franc și Bellinda, gazdele mele, ne-au condus spre căsuța modestă, ne-au pregătit ceva de mâncare, un ceai de frunze de coca și ne-au condus spre cameră. Am adormit aproape instantaneu pentru că m-a ars soarele. Aveam fața umflată și roșie.

Dimineața devreme, ne-am trezit și mi-am fumat țigara, pe o banca din fața casei, admirând Lacul Titicaca, înconjurat de munți. Într-o parte era acoperit de nori și ploua, air în cealaltă era soare. Doamna Bellinda a făcut pâine și plăcintă în ulei și după ce am mâncat, am urmat firul normal al activităților din prima parte a zilei. Și-a împachetat copilul cel mic în niște pături, l-a făcut desagă legândule peste urmăr, după care am coborât împreună în vale. Trebuia să legăm oile la păscut și să mergem până la farmacie să luăm ceva medicamente pentru prunc.

Mama peruana care isi impacheteaza copilul in fasa, pe malul Lacului Titicaca, la 4000m

La amiază am mâncat supă de quinoa (plantă de altitudine, originară din zona Lacului Titicaca, bogată în proteine, foarte la modă în hipstereala alimentară). Conținea spanac, morcov, dovleac, cartofi, puțină fasole verde și oregano, fără ceapă sau usturoi. După masă, ne-am luat adio de la gazde și ne-am întors în Puno.

Gazdele din Laquina Chico, ne asteptau pe malul Lacului Titicaca, la 4000m

Restul zilei a fost liber, dar cu o parte dintre colegii de excursie, am urcat până la Mirador Kuntur Wasi, la o statuie a unui condor andin, pentru a vedea din nou orașul de la înălțime. Eram din nou în șlapi pentru că aveam o rană de la o pereche de încălțăminte și am vrut să îi dau răgaz să se vindece. Îmi era puțin rece la picioare, dar abia după ce a început ploaia mi s-a făcut frig. Seara am mers la un mic magazin din apropierea hotelului unde am băut un suc făcut din amestec de siropuri sau tincturi din ierburi și fructe din zonă. Avea rețete pentru diverse afecțiuni, dar cum nu sunt bolnav, mi-am luat ceva pentru tonus și energizare. Ceaiul de frunze de coca era oricum o constantă, de fiecare dată când era la îndemână.

In casa cu familia la care am stat in gazda in Laquina Chico, pe malul Lacului Titicaca, la 4000m

Despre grupurile etnice Aymara, Quechua și Inca

Înainte de încheiere, aș vrea să notez câteva informații despre 3 culturi din America de Sud, care viețuiau la altitudine, inclusiv pe malurile lacului Titicaca. Este vorba despre Aymara, Quechua și Inca, care trăiau aici, cu mult înainte de venirea conchistadorilor.

Lacul Titicaca, la 4000m, cel mai mare din America de Sud, vedere spre Bolivia, din Laquina Chico, Peru

Aymara, reprezentând  aproximativ 1,7 milioane de oameni, sunt răspândiți în Peru, Bolovia, Chile și Argentina sunt locuitorii regiunii înalte a munților Anzi centrali și a Podișului Bolivian (Altiplano), oarecum în jurul Lacului Titicaca. Etnia quechua e mult mai numeroasă (10-11milioane), iar aria ei de răspândire este mai mare. Cuprinde Peru, Bolivia, Chile, Ecuador, Columbia și Argentina, dintre care cei mai mulți locuiesc în Peru. Practic, reprezinta oamenii care locuiesc în Anzi.

Fiind învecinate, multe elemente lingvistice și culturale treceau dintr-o parte în alta,  Deși are multe dialecte, locale sau regionale, În Peru, circa 25% din populație vorbeste limba quechua.

Mama peruana si copii, in Laquina Chico pe malul Lacului Titicaca, la 4000m

Dacă vorbim despre Inca sau Incași primul lucru care ne vine în minte este Machu Picchu. Ei reprezintă o cultură care cece s-a desprins din quechua, care probabil ne este mai cunoscută, datorită expansiunii rapide pe parcursul unui secol (1438-1533). În această perioadă, Regatul Cusco, care a dat naștere imperiului, a cucerit treptat (prin asimilare pașnică sau prin război) restul popoarelor din zonă, inclusiv Aymara, și a format cel mai mare imperiu din America de Sud, înainte de venirea spaniolilor. Iar toate acestea au fost realizate fără animale de tracțiune (calul nu a existat în America de Sud până la venirea spaniolilor) și fără descoperirea roții. Cuprindea zona montană și de coastă, din Quito, Columbia până în Santiago, Chile, adică o lungime de 4000km, cam cât Imperiul Roman, de la est la vest.

Pe malul Lacului Titicaca, la 4000m, din fata casei in care am stat, din Laquina Chico, Peru

Locul de origine și capitala Imperiului Inca este Cusco, un oraș plin de legende și istorie, despre care vă aștept să aflați mai multe în postările următoare.

Click aici pentru a vedea toate fotografiile din albumul: 2015.11.10-13 – Lacul Titicaca

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme PERU

2 thoughts on “Lacul Titicaca – viața la 4000m altitudine & informații despre grupuri etnice din Peru

  1. Pingback: Lacul Titicaca – orașul Puno, ceai de coca, insulele plutitoare Los Uros și insula Taquile | PlecațiDeparte.ro

  2. Pingback: 10 obiective turistice din Cusco, Peru | PlecațiDeparte.ro

Leave a Reply