După cum spunea un celebru comediant „iarna nu-i ca vara”, dar iarna asta, este iarnă în toată regula. Ninsoare multă, drumuri blocate, firme de deszăpezire luate prin surprindere, accidente, polei, ploaie înghețată (freezing rain) ş.a.m.d. Pe de altă parte, sezonul 2018-2019 este perfect pentru sporturile de iarna. Fie că mergi la ski, fie că mergi la snowboard, în 2019 nu te poţi plânge că nu ai partii cu zapada, cu atat mai mult daca mergi la ski in Parang.

Am lipsit de pe pârtiile din Parâng timp de 7 ani. De atunci până în 2019, s-a deschis un telescaun nou şi s-au înmulţit kilometrii de pâtrii. Nu mult, dar s-au înmulţit. Găsiţi mai jos două hărţi, denumirile şi alte informaţii despre acestea. În filmul de mai jos puteți urmări o coborâre pe snowboard a pârtiei din Parâng, din februarie 2022, când era foarte puțină zăpada. Am coborât pe pârtia Sub Telescaun, pe pârtia Saivane și pe drum și prin tunel, până la stația intermediară a telescaunului nou.
Domeniul schiabil Parâng este una dintre cele mai bune zone cu pâtrii pentru freeride din România. Preţurile sunt mici, comparativ cu alte locuri din ţară. O urcare cu telescaunul este 13,5 lei. Cu 40 de lei îţi poţi face un abonament de 4 ore sau cu 60 lei te poţi da toată ziua. Păcat că nu este nocturnă pe nici o pistă, sunt şanse mici să găseşti toate instalaţiile de teleski funcţionale, iar orarul de funcţionare al instalaţiilor este destul de scurt, de la 10:00 la 16:00 (telescaunul vechi) şi respectiv 15:30 (telescaunul nou).

Dacă se nimereşte să cadă vreun brad pe firele de curent, cum s-a întâmplat în 12 ianuarie 2019, toată staţiunea de sus râmâne la mila celor de la compania de electricitate, până remediază problema (atunci a durat o vreo 12 ore). Măcar telescaunul nou, care e legat pe altă reţea, a rămas funcţional… în acea săptămână.

Iată care sunt pârtiile din Parâng în 2019:
- Pârtia B – lungime: 3200m, dificultate: avansati + începãtori
- Pârtia A – lungime: 350m, dificultate: începãtori
- Pârtia EuroParâng – lungime: 600m, dificultate: medie
- Pârtia Sub Telescaun – lungime: 367m, dificultate: medie
- Pârtia Saivane – lungime: 900m, dificultate: medie
- Pârtia C – lungime: 250 m, dificultate: medie
- Pârtia Culoarul Porcului – lungime: 750 m, dificultate: medie
- Intermediar Telescaun Nou – lungime: 300 m, dificultate: începãtori
- Pârtia Zidul Morţii – lungime: 300 m, dificultate: avansaţi

Cele două telescaune sunt administrate de Primăria Petroşani. În preţul urcărilor nu este inclus accesul pe teleski-urile din staţiune, precum cel de la pârtia EuroParâng, care sunt private. Persoanele cu care am vorbit sunt, în general, nemulţumite de cum au decurs lucrurile în staţiune. Prea multe interese şi prea puţină comunicare. Proprietarii privaţi spun că primăria nu doreşte să îi includă în sistemul lor de skipass, oricum nefuncțional. Deşi este făcut cablajul cu fibră optică pentru sistemul de acces cu cartelă (skipass), când cumpreri urcări, primeşti un bon de casă, care după prima tură pe pârtie e ud şi mototolit. De asememea, privaţii consideră că telescaunul nou, pe lângă amplasement, nu funcţionează la viteză maximă, astfel, la sfârşit de săptămână se formează cozi. Personal, într-o sâmbătă, am stat la coadă 40 de minute la telescaunul vechi. Acela chiar nu are cum să meargă mai repede.

Într-o paranteză, toţi cei cu care am vorbit susţin că în cadrul proiectului extinderii reţelei de telescaun, trebuia prima oară înlocuit telescaunul vechi şi abia apoi construit unul nou, idee la care subscriu. Probabil pentru a servi anumite interese, punctul de plecare al noului telescaun, e în afara pârtiilor, inaccesibil pe schiuri sau pe placă.

De la angajaţii primăriei am aflat că ar exista un proiect de construire a unui nou telescaun (TS4), care ar uni Pârtia Slima şi Pârtia V, cu restul staţiunii. Acestea două sunt momentan disponibile doar celor care au dispoziţia să urce pe jos, spre vârful Parângul Mic (2074m) şi să coboare prin exteriorul tuturor pârtiilor care apar pe hartă, cu bucuriile dar şi riscurile aferente.

Un mit local spune că a existat o dorinţă, un vis, de a lega prin instalaţii de teleschi şi telescaun Domeniul schiabil Parâng, de staţiunea Transalpina şi staţiunea Straja s-ar lega de Pârtia Pasul Vâlcan, într-un proiect de revigorare turistică a județului Hunedoara. Cu puţin noroc, în stil românesc, aşa cum suntem obişnuiţi, poate în 50 de ani, poate în mai puţini, se va relua proiectul şi vom putea merge pe schiuri sau pe placă, de la Parâng la Transalpina. Până atunci însă, vă recomand să mergeţi în Parâng, mai ales dacă ninge mult şi aveţi zile libere în timpul săptămânii. În caz că vă pierdeţi, aici e o hartă actualizată a pârtiilor, care se poate introduce în orice GPS. Tot acolo veți găsi și alte informaţii precum locurile de parcare din preajma telescaunelor.

Dacă vă place Parângul cel puţin la fel de mult ca mie, postaţi sau share-uiți acest articol pe reţele de socializare, poate se aude la urechile potrivite.
Click aici pentru a vedea toate fotografiile din albumul: 2019.01.11-13, 23-27 – snowbaord Parang