Revelion Lupeni 2012-2013 (pârtiile Transalpina Ski Resort și Straja)

Cu două săptămâni înainte de Revelion, am găsit două apartamente în Lupeni, pe Valea Jiului, aproape de pârtiile Straja, Parâng, Vulcan și noua pârtie Vidra-Voineasa, la un preț surprinzător de mic. Am discutat cu proprietarul la telefon pentru că fotografiile de pe net nu erau foarte clare și mi-a spus că din două apartamente cu câte două camere sobele, de teracotă erau funcționale doar în două camere, iar în celelalte două urma să instaleze calorifere electrice. După câteva zile a revenit cu un telefon și mi-a spus că din cauza caloriferelor electrice lui îi va crește consumul de curent și trebuie să marească prețul cu 20%, adică 5 lei/personă. Noul preț era oricum mai puțin de jumătate din alte variante pe care le aveam în acel moment așa că am acceptat oferta, nu înainte de a mă asigura (cel puțin verbal), că nu vor mai fi alte creșteri de preț. Ne-am adunat 10 persoane și am rezervat apartamentele pentru 5 zile, din 28 decembrie până în 2 ianuarie. Premisele erau bune.

La sosire, după ce pe drum am primit vreo 3 telefoane de la proprietarul apartamentelor, am găsit următoarele: două apartamente, patru camere, o teracotă, o sobă metalică, un calorifer electric, o saltea dublă care era în altă parte, în loc de un pat dublu deja instalat și proprietarul care mă întreabă: „Să aduc și al doilea calorifer?” Să ne înțelegem, holurile, băile și bucătăriile nu aveau alte surse de încălzire. Am mai avut o scurtă negociere asupra fumatului și descățării în casă. Am convenit că vom fuma pe casa scărilor și că nu ne vom descălța, pentru că pe jos era gresie și parchet, care se pot curăța relativ ușor cu un mop, înainte de plecare. Ne-a adus caloriferul lipsă, și-a luat angajamnetul că a doua zi urma să ne aducă salteaua neinstalată, ne-a mai atenționat o dată să nu lăsăm caloriferele în priză cât timp suntem plecați din apartament ca să nu consume și abia apoi ne-a lăsat să ne începem sejurul.

Ca să fim siguri ca nu vom suferi de frig, am mai adus de acasă 3 aeroterme, care ulterior s-a dovedit că au fost mai eficiente decât caloriferele electrice. Deși există gaz în Lupeni, doar aragazele din bucătărie erau racordate, iar apartamentele erau destul de reci. Abia după vreo 2 ore puteam spune că temperatura din camerele de dormit a devenit confortabilă. În hol, în baie sau în bucătărie era mai bine dacă stateam mai îmbrăcați.

Blocul nostru era poziționat în centru, între alte blocuri ce mi-au adus aminte de ghetoul din Baia Mare. Erau într-o stare deplorabilă, degradate, murdare, cu anumite ferestre vechi, acoperite cu lemn sau cu geamurile sparte, într-o stare generală de mizerie, cu fel de fel de cabluri și țevi improvizate pe casa scărilor. Personal mi-a plăcut arhitectura lor, dar starea în care erau era deprimantă. Cu siguranță totul se datorează faptului că orașul și-a pierdut puterea economică după Revoluție, iar acum majoritatea localnicilor trăiesc din pensii, ajutoare, sau au plecat prin alte părți. Am ieșit prin oraș în prima seară, să descoperim că doar două restaurante-club-cafenea-pizzerie-bar erau deschise în tot orașul (Valahia și Mamma Mia). Pline de oameni și fum, am găsit cu greu locuri în Mamma Mia, am așteptat vreo 20 de minute pentru luarea comenzii după care am luat inițiativă și ne-am comandat singuri de la bar. Am avut parte de destul de multe experiențe ciudate în prima zi așa că ne-am retras spre camere.

În următoarele două zile am mers la snowboard la noua pârtie de la Vidra-Voineasa sau Transalpina Ski Resort, situată pe malul sudic al lacului Vidra, în județul Vâlcea, foarte aproape de Translapina, la 35km de Petroșani. Pârtia e extraordinară, într-o locație de vis, cu vedere spre Lacul Vidra, Munții Parâng, Munții Lotrului și Munții Cândrel. E vorba de un proiect mamut ce va cuprinde mai multe partii cu grade diferite de dificultate, din care în acest sezon s-au dat în folosință 6,1km. Chiar dacă partea care s-a finalizat până acum reprezintă undeva la 15% din viitorul domeniu schiabil, deja arată mai bine decât majoritatea pârtiilor din țară: 1 telegondolă care transportă persoane pe o lungime de mai bine de 3km, cu un punct intermediar (ca o stație de autobuz), 1 telescaun pe o lungime de 1,2km și 1 teleschi. Momentan alte facilități sunt aproape inexistente. La punctul intermediar al telegondolei este amenajat un bar tip ciupercă, asemănător cu unul din occident, dar espresorul se strică pe la ora 14, din patru barmani doar o fată știe să bată în casa și se formează o coadă destul de frumoasă până să ajungi să cumperi ceva. Vorbind de coadă, spațiile de parcare sunt o oarecare problemă deoarece, ca să ajungi la pârtie, nu poți parca decât pe drumul ce ocolește lacul, la 1-4km distanță de baza pârtiei, în funcție de ora la care ajungi acolo. Tot coadă se numește și când aștepți să urci cu telegondola dacă o faci când se deschide pârtia. Dar, dacă reușești să treci peste astfel de dificultăți, până la sfârșitul lunii ianuarie 2013, urcările sunt gratis pentru toată lumea. Da, gratis! Stiu că e greu de acceptat că în România mai este ceva gratis, dar ca să se facă cunoscuți, așa au considerat că e bine, măcar la început de sezon să ofere gratuitate la toată lumea. Sunt curios cât va fi prețul unei urcări după ce va fi pe bani. Sper să nu se ia ca etalon prețurile de pe Valea Prahovei.

Dacă vă întrebați cine sunt Moșii Craciuni din fotografii, unul dintre ei sunt eu. Copiii de pe pârtie s-au bucurat cel mai mult. Nu au primit bomboane doar am discutat cu ei și le-am spus că moșul caută cadouri pentru anul viitor (se întâmpla în 29 decembrie).

Să revenim puțin la proprietarul apartamentelor. În fiecare zi, la început după ce îl sunam, venea să aducă lemne pentru sobe. Venea pentru că aproape se terminau. Ne aducea cam cât să ne ajungă până a doua zi, adică porții mici. Îi era oare peste mână să fi pregătit lemne suficiente din prima zi, sau lemnele erau doar un pretext să ne vada? Din 31 ianuarie, a început să vină fără să mai anunțe și aceasta a fost ziua în care a descoperit că aveam două aeroterme aduse de acasă. Ne-a spus că virgulă consumul de curent va fi mai mare, că nu așa ne-am înteles etc. Urma să ne socotim la sfârșit. În ultima zi ne-a spus că s-a consumat în plus cam cu 50 de lei și după ce m-am aricit (a scoate țepii ca un arici) la telefon a rectificat „Eu v-am spus. Numai daca doriți să platiți, că s-a cosnumat în plus” Oare ce i-am răspuns? Nu recomand nimănui să meargă la el deoarece e dovada vie că una e socoteala la telefon și alta e socoteala din târg.

În 31 decembrie și în 1 ianuarie am mers la Straja, unde de asemenea s-a schimbat vechiul telescaun, funcțional din când în când, cu o telegondolă similară celei de la Vidra. Pârtia de sub telegondolă e reabilitată sau curățată de braduți și alți boscheți, dotată cu tunuri de zăpadă care încercau să facă față lipsei de precipitații naturale. Am găsit și un telescaun modern, adică încă o pârtie nouă, de care nu știam pentru că în Straja am mai fost în urmă cu vreo 6-7 ani. Telescaunul nu funcționa acum deoarece pe versantul pe care urca era destul de puțină zăpadă. Stațiunea Straja era cam la fel: aglomerație de schiori, snowboard-eri și paltonari, gheață pe fiecare străduță (ma gândesc să îmi cumpăr o cameră de filmat – am văzut zeci de căzături), porumb fiert, plăcinte, parcări puține și muzică de valoare culturală discutabilă.

Oricum, la modul general am fost mulțumit și de schimbările din Straja. Aștept cu nerăbdare să ningă cât mai mult să mă pot întoarce.

Zilnic, după turele de snowboard, mergeam la Casa de Vis, dintre Petroșani și Aninoasa, un complex turistic ce include hotel, restaurant, piscină exterioară (normal că nu am făcut baie), unde nu doar mâncarea a fost foarte bună ci și servirea sau prețul. Orice problemă apărea (și au apărut mici probleme), chelnerii le rezolvau elegant, fără situații penibile care de regulă crează nemulțumiri. Am fost foarte plăcut impresionat, altfel nici numenționam numele restaurantului și mi-am propus ca, dacă mai ajung prin zonă, cel puțin restaurantul trebuie să îl vizitez.

În noaptea dintre ani am preferat să nu trimit sms-uri. Sunt convins că prietenii și cunoștințele apropiate nu se supără dacă le voi spune La Multi Ani când mă întalnesc cu ei și cred că vor păși la fel de împăcați și încrezători în noul an, cu sau fără urarea mea. Pe la 11:40 am ieșit pe străzile orașului Lupeni, străzi cu multe blocuri mai puțin frumoase, printre care fugeau speriați câinii străzilor. Începuse bahaosul cu petarde și artificii. Am aprins și noi niște steluțe ca mai demult de ziua cuiva, niște artificii mai modeste, o țigară și o sticlă de șampanie. Era rece. Am făcut două pozne de grup, am mai băut căteva guri de șampanie și ne-am întors în cameră să desfacem platourile pregatite cu puțin timp înainte de ora 12. Ei bine, da, am mâncat și pește (somon afumat pe pâine prăjită cu unt și rucola), diverse feluri de brânză, ouă de prepeliță murate, cârnaț de casă picant fiert, jumări, chifeluțe, felii subțiri de ardei verde și roșu, șnițel de porc, dar și de pui și alte câteva bunătăți de care nu îmi amintesc foarte bine pentru că m-am blocat pe somon, brânză cu mucegai și ardei.

Iar dacă vorba spune că așa cum îți petreci prima zi din an, îți va fi tot anul, atunci în anul 2013 voi mânca, voi bea moderat, mă voi uita la televizor, mă voi da cu snowboard-ul, voi servi cafele, voi sta la povești cu persoanele apropiate, voi privi mai multe apusuri de soare decât răsărituri, voi cheltui puțin, voi fotografia, toate astea nu întotdeauna acasă, deci va fi un an bun!

La Mulți Ani tuturor!

28-Dec-2012 19:24
28-Dec-2012 19:26
29-Dec-2012 09:46
 
29-Dec-2012 09:46
29-Dec-2012 11:13
29-Dec-2012 11:13
 
29-Dec-2012 11:14
29-Dec-2012 11:14
29-Dec-2012 10:08
 
29-Dec-2012 12:27
29-Dec-2012 12:28
29-Dec-2012 12:29
 
29-Dec-2012 12:30
29-Dec-2012 13:47
29-Dec-2012 11:26
 
29-Dec-2012 14:05
29-Dec-2012 13:18
29-Dec-2012 14:40
 
29-Dec-2012 14:56
29-Dec-2012 13:36
30-Dec-2012 07:48
 
30-Dec-2012 07:50
30-Dec-2012 07:51
30-Dec-2012 07:52
 
30-Dec-2012 07:57
30-Dec-2012 10:02
31-Dec-2012 10:15
 
31-Dec-2012 10:16
31-Dec-2012 14:18
31-Dec-2012 14:18
 
01-Jan-2013 00:42
01-Jan-2013 00:07
01-Jan-2013 15:46
 

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

2 thoughts on “Revelion Lupeni 2012-2013 (pârtiile Transalpina Ski Resort și Straja)

Leave a Reply