Suedia ne da clasa! Sau chiar ne da?

Toata lumea lauda modelul Suediei de combatere a pandemiei de Coronavirus! Dar haideti sa facem o comparatie cu Romania!


Cica si OMS (Organizatie Mondiala a Sanatatii) a vorbit de bine Suedia, OMS care teoretic e transnationala sau anationala. Laudele OMS nu fac referire la faptul ca nu s-au impus masuri de izolare fortata la domiciliu, ca oamenii au zburdat liberi pe campii, sau prin orase. Laudele OMS se refereau la masurile pasive dar constructive aplicate pentru prevenirea raspandirii Covid-19. Conform spuselor directorului executiv al OMS (Michael Ryan), acesta lauda suedezii (cetatenii) pentru “abilitatea si dorinta acestora de implementare a masurilor de distantare sociala si autoreglementare. […] ei au implementat politicile publice, bazandu-se pe acest parteneriat cu populatia”

Dupa modelul “capra vecinului”, in presa romaneasca au inceput sa curga articole despre Suedia, un loc unde ploua cu pita si slanina, locul unde poti fi liber! Ca de obicei, lauda Suediei a fost scoasa din context. Cea ce spune M. Ryan este ca Suedia nu a fost nevoita sa scoata politia si armata in strada ca sa ii tina pe oameni in case, ci nu ca oamenii au iesit si au intrat in contact unii cu altii si nu li s-a intamplat nimic, pentru ca totul este o conspiratie! Suna mai interesant, mai paranormal, starneste curiozitatea daca e “conspiratie”, nu-i asa?

M-am uitat pe cifre, Suedia comparativ cu Romania (asa “naspa” cum e ea) astazi, 1 Mai 2020, pe datele de pe Worldometer, acolo unde se uita toata lumea, cred.

Total cazuri depistate:
Suedia – 21.520
Romania – 12.567 – aproximativ jumatate

Cazuri noi, in ultimele 24h:
Suedia – 428
Romania – 327 – mai putine

Total decese:
Suedia – 2.653
Romania – 726 – aproximativ de 3,5 ori mai putine

Decese in ultimele 24h:
Suedia – 67
Romania – 9 – aproximativ de 7,5 ori mai putine

Cazuri recuperate:
Suedia – 1005
Romania – 4328 – aproximativ de 4 ori mai multe

Cazuri la 1Milion locuitori:
Suedia – 2131
Romania – 653 – aproximativ de 3 ori mai putine

Decese la 1Milion locuitori:
Suedia – 263
Romania – 38 – aproximativ de 7 ori mai putine

Total teste realizate:
Suedia – 119.500
Romania – 183.000 – aproape dublu

Teste realizate la 1Milion locuitori:
Suedia – 11.833
Romania – 9.548 – aproape la fel de multe

In afara de masurile de izolare la domiciliu, cu familia sau persoana iubita, ce nu e bine? Nu petreci mai mult timp liber alaturi de cei dragi? Nu de-aia v-ati facut case sau v-ati cumparat apartamente ca sa va bucurati de ele? De la ce activitate super importanta te retine statul in carantina? Ce faceai inainte cu libertatea aia pretioasa dupa care plangi cu disperare?

Chiar nu mai avem empatie fata de cei care ar putea avea probleme medicale? Adica “daca e batran, oricum murea”, se poate numi argument? Trebuie sa mori tu sau sa moara cineva apropiat tie ca sa iti dai seama ca gresesti? De moartea cuiva indepartat nu mai vorbim ca nu conteaza. “Macar noi sa fim sanatosi”, nu-i asa?

Suedezii si nordicii in general, sunt mai putin activi social, comparativ cu romanii, spaniolii sau italienii, popoare latine, unde oamenii trebuie sa faca aproape totul impreuna, iar contactul social e mult mai ridicat. Suedia a emis masuri de preventie, la nivel de recomandare. Sfaturile de protectie, preventie si distantare sociala EXISTA, iar masurile sunt bazate pe incredere reciproca intre autoritati si cetateni. Lumea are incredere in autoritati si respecta sfaturile, fara sa fie “pedepsiti” la domiciliu. Statistic, simtul civic este mai ridicat in Suedia. Nivelul coruptiei este scazut in Suedia, adica se fura mai putin. La randul sau, guvernul are incredere in oameni, deci acest raport dintre oameni si autoritati e reciproc.

In Romania, unde “e ok daca fura, dar sa fure cu simt”, noi nu avem incredere in autoritati. Nu avem incredere in nimeni, de fapt, dar asta e o alta poveste. Cred cu tarie, ca pentru prevenirea extinderii virusului in marea masa electorala (pulimea, dupa cum mai este numita), masurile luate de autoritatile romane sunt bune. In Romania au existat persoane infectate care au fugit din spital sau au scuipat doctorii in fata. La noi doar asa s-a putut realiza distantarea sociala: cu amenintari, cu amenda, cu armata, cu forta.

Cu plusuri si minusuri, in ceea ce priveste indicii de sanatate, pana in acest moment, am luat fata Suediei. Am facut “o figura frumoasa”, ca sa folosesc un termen microbistic. Daca aruncam o privire pe cifre, la un singur capitol stam foarte putin mai rau decat ei si anume la aproape cel mai putin important (numarul de testari la 1 milion de locuitori).

Discutia de mai sus nu este un elogiu adus nici OMS, nici Suediei, nici Romaniei. Din punctul meu de vedere OMS este sub semnul intrebarii de cand lauda masurile de lupta impotriva Coronavirus ale Chinei, care ascundea cifrele reale ale epidemiei fata de restul lumii. Daca restul lumii afla macar cu o saptamana mai devreme realitatea din China, ce masuri de preventie s-ar fi putut lua in alte state si care era astazi numarul total al deceselor? Guvernul neoliberal suedez aproape ca ignora drepturile propriilor nationali, pentru a oferi libertati extinse sau chiar privilegii minoritatilor, de dragul corectitudinii politice. Iar Romania e Romania… Ca si familia, nu iti alegi singur natia ci mergi inainte cu ce ai.

Voi ce parere aveti?

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

Leave a Reply