După o lună de stat la soare și plajă în Gili Air, ne-am întors în Denpasar, orașul-capitală a insulei Bali. Știind că mai avem obiective turistice pe care nu le-am vizitat, ne-am hotărât să alegem câteva dintre ele și să mai întreprindem mici excursii de o zi sau două. Să începem cu templele. În prima excursie în Indonezia, am vizitat templul Luhur Uluwatu, din Sud. Cu câteva zile înanite de plecarea spre Gili Air, am vizitat și templul Tanah Lot din Vest.
Templul Tirta Dawa Gunung Kawi, din Sebatu
Există două temple cu numele Gunung Kawi, unul în Sebatu, iar celălalt în Tampaksiring . Cel din Sebatu, din sub-provincia (kabupaten) Gianyar, este mai puțin cunoscut și implicit nu este aglomerat. Ca să ajungem acolo, am urmat drumul Jalan Raya Andong, care urcă din Ubud spre Danau (Lacul) Batur. După ce am plătit taxa de intrare (aproximativ 1$), am primit câte un sarung, pe care trebuia să îl purtăm legat la brâu pe toată perioada vizitei.
Templul Tirta Dawa Gunung Kawi este este un loc calm, unde te poți plimba printre mici iazuri, cu apă limpede, alimentată de la un izvor, în care înoată crapi colorați de diverse dimensiuni. În incinta complexului sunt mai multe grădini, mici temple sau altare pentru rugăciuni, un fel de scenă în aer liber, câteva bazine cu apă, în care uneori au loc ritualuri de purificare și câteva cuști cu păsări și căprioare. Am privit îndelung cum se înghesuiau peștii, să infulece boabele de mâncare pe care l-am cumpărat de la o doamnă. În dreapta și stânga intrării sunt două locuri de scăldat, ca niște bazine micuțe, unde balinezii vin cu copii să facă baie. Am făcut câteva fotografii în zona unde erau bărbații, ca să nu surprind vreo femeie dezbrăcată.
Izvorul sfânt Genah Melukat, din Sebatu
Melukat este un ritual de purificare al hindușilor din Bali. Păcatele din prezent și din viețile anterioare și alte elmente negative, sunt spălate în apă de izvor sfințită (ritualul are loc în apa rece a izvorului, nu prin stropire cu apă sfințită). Prin scăldarea în apa rece de izvor, se realizează purificare sau spălare fizică și spirituală a corpului. În munți sunt multe astfel de izvoare. Unul dintre ele, este cel care izvoraște în Templul Tirta Dawa Gunung Kawi, din Sebatu (despre care am vorbit mai sus). Foarte aproape de acesta, coborând niște trepte abrupte prin pădure, am ajuns la Genah Melukat.
Prietenii indonezinei cu care eram urmau să facă acest ritual. Aveau câteva ofrande cumpărat în plus. Ne-au întrebat, iar după câteva ezitări (era înaninte de apus), am acceptat, ne-am schimbat și am intrat la purificare. Despre păcate și necazuri din viața anterioară nu vă pot spune, dar din cauza apei destul reci, în acele momente, am exorcizat câteva elemente negative.
Nu știu să va spun dacă puteți să vă prezentați pur și simplu la izvor și să vă purificați, dar dacă ajungeți în vacanță în Bali, pe lângă o astfel de locație, merită să vă rupeți câteva minute din viață să îi priviți pe balinezi la fapte. Și dacă tot sunteți acolo, întrebați-i dacă puteți (în sensul de a cere permisiunea) să intrați în apă: „Boleh?” (a se citi bolé), arătând cu întreaga mână, sau cu degetul mare spre locul de scăldat. Cel puțin în Jawa, nu este politicos să indici direcția cu degetul arătător. Ei folosesc degetul mare, cu pumnul străns. Dacă veți face și voi la fel, sigur nu veți supăra pe nimeni.
Shashin Error:
No photos found for specified shortcode
La întoarcere spre Denpasar, prietenul nostru care era cu mașina, a lovit puternic o groapă și a făcut pană. Am stat undeva pe marginea drumului, mai bine de o oră, până au reușit să schimbe roata. Problema era că pentru a scoate roata de rezervă de sub mașină, trebuia să folosească o cheie specială, pe care nu o aveau. După ce au studiat și au dezbătut bine problema, unul dintre sătenii care s-au adunat în jurul mașinii a plecat cu scuterul să caute cheia potrivită. Spre surprinderea mea, s-a întors în vreo 15 minute, iar situația a fost salvată. Ce mă intriga cel mai mult era cine nu și-a spălat suficient de bine păcatele, încât am făcut pană?