Urangutanii din Ketambe – un loc mai puțin comercial din Sumatra de Nord

:: continuare de aici ::

6 Iunie: Parapat – Berastagi

Am plecat relativ devreme de la Liberta Homestay. Mă înmuiasem prea tare și în cele 5 zile petrecute acolo, m-am dezobișnuit de trezirea cu alarmă. În Tomoc, la îmbarcare, era forfotă. Mașinile îmbarcate stăteua înghesuite ca sardelele. Unii șoferi nu opreau motorul după îmbarcare, ca să le meargă AC-ul în mașină, deși afară era răcoare. Vânzătoarele de nimicuri se împingeau printre călători. Pentru 1000 de rupii de la călătorii plictisiți, niște copii din sat săreau în apă de pe balustrada vaporașului – o formă de divertisment pe care nu o înțeleg decât din punctul de vedere al copiilor. Scaunele erau rupte, mizerie peste tot, praf, noxe, iar plecarea bărcii a fost întârziată.

Din Parapat, am pornit în direcția greșită. Am vrut să urmez drumul de coastă (ocolind lacul pe partea estică) și mi-am dat seama după vreo 50 de kilometri, că dacă nu văd lacul pe partea stângă, ceva nu e bine. Mergeam spre Permatangsiantar și după ce m-am dezmeticit, mi-am reevaluat ruta și m-am întors în direcția bună. La un moment dat mergeam destul de repede, probabil încercând să fug de ploaie. Îmi doream să fotografiez când mă taie capul, nu doar în momentele în care mă adăposteam.

La cascada (air terjun) Sipiso Piso, aflată în extremitatea nordică a Lacului Toba, am reușit să mă plimb puțin, profitând de pauza dintre două rafale. Eram aproape de Berastagi, locul unde urma să înnoptez. Și cum de ce ți-e frică nu scapi, ultimii 40km i-am parcurs pe ploaie. Mi-a fost foarte frig pe drum și pe măsură ce mă apropiam temperatura scădea până mi-au înghețat mâinile și picioarele. Temperatura era sub 200C. Printre nori, încercam să ghicesc unde ar fi vulcanul Sibayak, pentru că știam că e aproape de oraș. Chiar în centru, în jurul pieței, m-am simțit ca într-o cocină. Îmi amintea de Pasar Raya, din Padang. Pe una dintre străduțe, în timp ce încercam să mă orientez, efectiv  mergeam pe pungi de plastic, amestecate cu noroi și resturi vegetale stricate. Îmi era teamă să nu alunec și sa cad acolo, în mizerie, înghețat cum eram, noaptea, pe ploaie.

Îmi notasem trei opțiuni de cazare, dar am mers direct la cea care era poziționată spre periferie, ceva mai scumpă, dar curată, îngrijită și… cu apă caldăăă! Aveam nevoie de un duș cald mai ceva ca de o țigară.

7 Iunie: Berastagi – Ketambe

Și noaptea mi-a fost frig, dar după ce m-am trezit, tot dușul cald a fost cel care m-a readus printre cei vii. Dimineață era ceață, deci am renunțat la vulcanul Sibayak. Fiind duminică și la cât de mulți turiști veniseră din Medan, vizitarea craterului vulcanului ar fi fost, cel mai probabil, ca la Muntele Bromo. Medan e cel mai mare oraș din Sumatra, iar Berastagi e locul unde lumea merge la o gură de aer proaspăt. E ca Sinaia pentru bucureșteni, dar mult mai aproape (65km). Stațiunea (dacă e să forțez puțin termenul) e înțesată de hoteluri pentru toate dimensiunile de buzunare, dar condițiile sunt pentru indonezieni. Spre exemplu, curtea hotelului era curată când am ajuns eu, adică noatea, dar până dimineață, au apărut pungi goale și alte specii de gunoaie, ca ciupercile după ploaie. Camerele sunt dotate minimalist, având televizorul ca piesă centrală și e aproape imposibil să nu găsești igrasie pe pereți.

Auzisem de Taman Alam Lumbini, unde se află o replică a pagodei budhiste Shwedagon, din Myanmar, construită în 2010. Ca alternativă la mersul la piață, am preferat să caut pagoda. Clădirea aurie din mijlocul curții pavate cu marmură albă, nu se vedea de la drumul principal, și ca de obicei, când ceream indicații, eram direcționat în stil indonezian, adică fiecare își dă cu părerea, chiar dacă nu știe răspunsul la întrebare. Mergând după sfaturile oamenilor, am ajuns la un alt templu, taoist de această dată, în mijlocul unui cimitir. Era neobișnuit pentru mine să găsesc așa diversitate religioasă în Sumatra. Din poveștile oamenilor, am înțeles că Medan, cel mai mare oraș de pe insulă, e foarte multicultural. Planurile mele actuale nu includeau orașe cu milioane de locuiori, dar a rămas în perspectivă pentru o dată viitoare.

Înainte de plecarea din Berastagi, am urcat și pe Bukit Gundaling, un punct panoramic în centrul orașului. Ceața se ridica, se însenina treptat și speram să văd până dincolo de oraș. Indonezienilor le place la grămadă, deci nu m-a surprins puhoiul de la de pe deal. Își făceau selfie-uri printre warunguri ridicate ad-hoc în corturile cu pături de ratan pe jos, printre vânzători ambulanți și magazine de nimicuri. Am făcut câteva fotografii, de pe scuter, fără să parchez, după care mi-am urmat drumul spre Kutacane și respectiv Ketambe.

În Kabanjahe am găsit cu greu scurtătura pe care o cautam. Șoseaua principală, cu asfalt mai bun, m-ar fi dus spre Sidikalang, spre Sud-Vest, dar asta ar fi însemnat să merg din nou spre Lacul Toba. Căutam un drum longitudinal, la Sud de vulcanul Sinabung, unul dintre cei mai activi din Sumatra. A avut o erupție cu 4 zile înainte să ajung pe-acolo, în urma căreia locuitorii din câteva sate au fost mutați temporar în cadrul unei acțiuni de intervenție de urgență. Din locul în care am făcut câteva fotografii, se vedea vulcanul fumegând și straturile mai proaspete de lavă, prelinse până la bază.

Mă lovise foamea așa că am făcut o pauză în Tiga Binaya, un sat la o intersecție de drumuri prăfuite, în mijlocul plantațiilor de porumb, portocali, bananieri, arbori de cafea și multe altele. Dacă nu vedeam câțiva oameni zâmbind prietenos, făcând cu mâna spre aparatul foto, aș fi zis că e un loc părăsit, murdar și neprimitor, unde nici un călător nu și-ar fi tras sufletul. Dar oricât de urât ar arăta un loc, oamenii te pot face să te simți în siguranță. De-acolo din sat, drumul a devenit impecabil. De obicei se întâmpla invers: la plecarea dintr-un loc oarecare, drumul era bun, după care, treptat devenea oribil. Cu stomacul plin, am mai făcut câteva pauze scurte pentru fotografii, când vedeam ceva interesant, sau cafea, dacă simțeam nevoia. Pe la 16:30 am intrat în Kutacane, în sudul provinciei Aceh.

Mai aveam puțin până se întuneca și am cerut din nou indicații oamenilor de pe stradă. Abia mai târziu am aflat că din Kutacane mai sunt încă 32km până în Ketambe. Răspunsurile nu le voi uita niciodata: 50 de kilometri, o oră, 7 kilometri, departe și foarte departe. Drumul a devenit din nou nasol și pe măsură ce se întuneca, am prins și câteva rafale de ploaie, în special pe ultima porțiune. Urcam șerpuit pe valea râului Atlas, adânc între cele două lanțuri muntoase ce străbat Sumatra de la Nord la Sud.

Mi-am dat jos pelerina de ploaie la Friendship Guesthouse, unde m-am cazat pentru 2 zile, cu echivalentul a 4$/noapte, într-o căsuță de lemn, viu colorată. Înainte să mă retrag la somn am stat de vorbă cu unul dintre ghizii puși la dispoziție de către cei de la guesthouse.

8 Iunie: Ketambe – Urangutani în sălbăticie

În urma discuțiilor cu alți călători pe care i-am întâlnit cu câteva zile înainte la Lacul Toba, am decis să nu mai merg în Bukit Lawang pentru urangutani, ci în Ketambe. Bukit Lawang este probabil cel mai turistic loc din Sumatra, pentru a vedea urangutani. Pe bani mulți poți face tururi prin pădure, însoțit de ghizi locali mai mult sau mai puțin calificați, de la câteva ore până la câteva zile. La ora 12 fix, ar trebui să fii în câteva luminișuri, unde sătenii și ghizii duc fructe, în așteptarea urangutanilor, care vin să mânânce din reflex. Practic, îi vezi într-un fel de sălbăticie domestică. Tot acolo activează diferite ONG-uri, mai mult sau mai puțin dedicate salvării urangutanilor, cu centre de vizitare pentru cei care nu vor să calce în junglă ci să îi vadă ca la zoo. Pentru turistul vestic, care se întoarce acasă dintr-o călătorie și se laudă la birou că a fost în junglă și a văzut urangutani, e ceva cu totul inedit, dar nu era ce îmi doream eu. Mie îmi plac activitățile și natura, ceva mai autentice și din moment ce nu eram presat de acele 21 de zile de concediu/an, mă simțeam dator față de mine să filtrez din itinerariu, locațiile destinate turismului de masă. Atât cât se putea, cel puțin.

Parcul Natural Gunung Leuser (Munții Leuser) se întinde pe o suprafață foarte mare (aproape 8000km2), adică de 10 ori mai mare decât Parcul National Apuseni, din Romania, dar este la fel de neprotejat ca și parcurile naționale de la noi. Bukit Lawang, locul la care am renunțat pentru Ketambe, reprezintă un alt punct de intrare.

Ghidul cu care vobisem în seara anterioră m-a pus în temă cu ceea ce mă interesa despre ieșirile în junglă. Am luat totuși legătura telefonic cu Jhony, un ghid cu recomandări pozitive, pe care l-am găsit pe net, am convenit la un preț mai mic, iar dimineața, la ora stabilită, ne-am întâlnit la un alt guesthouse, unde avea baza pentru expediții – o cămară pentru echipament. Am fost surprins că a venit la ora stabilită, dar lucrând cu străini, probabil a fost o adaptare necesară.

Am pornit de la șoseaua asfaltată pe o potecă abruptă, parțial închisă de vegetație. Când era cazul, ghizii făceau loc cu macetele, eliberând calea de acces. Poteca este de fapt un labirint de cărări care se întâlnesc și se despart de zeci de ori. Mă uitam mai mult pe sus, prin copaci și în scurt timp am renunțat să mai fiu atent la direcția de mers. În prealabil m-am pregătit cum am putut. Ca să nu fiu foarte încărcat pe scuter, bocancii de munte i-am lăsat în Padang. Aveam doar șlapii la mine și un ulei din lemongrass (minyak sitronella), cel mai bun remediu pe care l-am găsit, împotriva țânțarilor, care îmi dădea o oarecare imunitate și împotriva lipitorilor. Jhony mi-a dat o pereche de papuci din plastic, ca un fel de cizme de gumă taiate sub gleznă. Mă jenau puțin și câteva lipitori tot au reușit să se strecoare spre degete. Din cauza entuziasmuluim nu le-am mai dat importanță de la o vreme.

Am văzut mai multe grupuri de maimuțe langur (Thomas Leaf Monkey sau Presbytis thomasi), care nu este pe cale de dispariție, dar nici mult nu mai are, din păcate. Auzeam păsări, în special păsări-rinocer (Hornbill sau Bucerotidae), dar fotografiam tot ce mi se părea interesant. Înainte de amiază am reușit să văd un urangutan, dar era atât de departe, sus într-un copac, încât puteam să îi ghicesc silueta doar după niște pete maro-portocalii printre frunze. Se pregătea de siestă. De fiecare dată când se pun la somn, își pregătesc un culcuș nou, îndoind sub ei câteva crengi mai flexibile. Jhony avea grijă să mă ducă pe niște cărări mai greu accesibile, în timp ce îmi povestea despre floră, faună și obiceiurile din zonă.

După ce zărisem silueta portocalie, am decis să coborâm spre râu, pentru a lua masa. 5 minute mai târziu, mi-a arătat o altă siluetă, de data asta, mult mai aproape, dar care încă era bine ascunsă de ramurile copacilor. Ne-am strecurat în direcția aceea, până am ajuns sub copacul cu pricina, ca să ne dăm seama că era vorba de o femelă urangutan care ținea un pui la piept. Erau la distanță decentă atât pentru ochi, cât și pentru obiectivul foto. L-am privit, ne-a privit, după care și-a continuat drumul balansând de pe o creangă pe alta, până a dispărut printre crengile copacilor. Din punctul meu de vedere, misiunea era îndeplinită, ba mai mult, m-am bucurat și de alte prezențe precum, fluturi, termite, furnici, insectă-băț și toate zgomotele din junglă.

Pe marginea râului, din când în când mai adia câte o rafală de vânt. Era foare plăcut față de umblatul pe traseu, unde transpiram necontrolat din cauza zăpușelii. M-am spălat, mi-am tratat mușcăturile de lipitori, am văzut un șarpe subțire, am mâncat ce pregătiseră ghizii, am băut o cafeluță, am fumat câteva țigări și stelele se aliniaseră pentru că am reușit să văd urangutani.

Există 2 sub-specii: Pongo abelii în Sumatra și Pongo Pygmaeus în Borneo, ambele aflate în pragul extincției. Dacă originea cuvântului denotă respect față de acest animal (orang hutan = omul pădurii), cifrele ne arată cât de tristă este situația în realitate. Conform unui studiu din 2010, sub-specia din Sumatra număra 6.667 exemplare, adică aproximativ 10% din numărul total de urangutani rămași. Sunt animale care trăiesc aproape toată viața în coronamentul copacilor. Construcția de drumuri, defrișările prin tăiere sau incendiere și braconajul, sunt cauzele principale pentru care numărul lor încă este în scădere.

M-am întors în sat pe o rută mai lună, dar nu mă deranja pentru că era mai mult coborâre. Ajuns la căsuța din lemn cu puțin înainte să se înopteze, am făcut un duș și am simțit nevoia să mă respect cu o bere Bintang. A doua zi mi-am continuat drumul spre Nord, dar despre asta, în postarea următoare…

Găsiți locația obiectivelor de mai sus pe harta cu punctele de interes din Sumatra.

07-Jun-2015 04:29
07-Jun-2015 04:29
07-Jun-2015 04:36
 
07-Jun-2015 05:03
14-Sep-2016 12:59
 
07-Jun-2015 05:08
07-Jun-2015 05:09
07-Jun-2015 05:10
 
07-Jun-2015 05:11
07-Jun-2015 05:11
07-Jun-2015 05:13
 
07-Jun-2015 05:16
07-Jun-2015 05:17
07-Jun-2015 05:18
 
07-Jun-2015 05:19
07-Jun-2015 05:20
07-Jun-2015 05:22
 
07-Jun-2015 05:22
07-Jun-2015 05:29
 
 
07-Jun-2015 05:41
07-Jun-2015 06:07
 
07-Jun-2015 06:18
07-Jun-2015 07:28
07-Jun-2015 07:37
 
07-Jun-2015 07:49
07-Jun-2015 07:49
 
07-Jun-2015 09:26
07-Jun-2015 09:26
07-Jun-2015 09:26
 
07-Jun-2015 09:27
07-Jun-2015 09:49
07-Jun-2015 10:08
 
07-Jun-2015 10:22
12-Sep-2016 16:20
12-Sep-2016 16:28
 
07-Jun-2015 10:57
07-Jun-2015 11:08
 
07-Jun-2015 11:10
07-Jun-2015 11:17
07-Jun-2015 11:47
 
07-Jun-2015 11:48
07-Jun-2015 11:49
07-Jun-2015 11:49
 
07-Jun-2015 12:52
07-Jun-2015 17:39
08-Jun-2015 03:58
 
08-Jun-2015 03:58
08-Jun-2015 03:59
08-Jun-2015 04:36
 
08-Jun-2015 04:45
08-Jun-2015 04:56
08-Jun-2015 05:09
 
08-Jun-2015 05:10
08-Jun-2015 05:13
08-Jun-2015 05:19
 
08-Jun-2015 05:25
08-Jun-2015 05:37
08-Jun-2015 05:37
 
08-Jun-2015 05:44
08-Jun-2015 05:50
08-Jun-2015 05:50
 
 
08-Jun-2015 06:07
08-Jun-2015 06:15
08-Jun-2015 06:19
 
08-Jun-2015 06:20
08-Jun-2015 06:34
08-Jun-2015 06:39
 
08-Jun-2015 06:56
08-Jun-2015 06:56
08-Jun-2015 06:59
 
08-Jun-2015 07:01
08-Jun-2015 07:02
08-Jun-2015 07:02
 
08-Jun-2015 07:03
08-Jun-2015 07:04
08-Jun-2015 07:04
 
08-Jun-2015 07:04
08-Jun-2015 07:04
08-Jun-2015 07:05
 
08-Jun-2015 07:05
08-Jun-2015 07:12
08-Jun-2015 07:12
 
08-Jun-2015 07:18
08-Jun-2015 07:24
08-Jun-2015 07:28
 
08-Jun-2015 07:29
08-Jun-2015 07:30
08-Jun-2015 07:33
 
08-Jun-2015 07:34
08-Jun-2015 07:34
08-Jun-2015 07:38
 
08-Jun-2015 07:38
08-Jun-2015 07:39
08-Jun-2015 07:40
 
08-Jun-2015 08:05
08-Jun-2015 08:06
08-Jun-2015 08:07
 
08-Jun-2015 08:09
08-Jun-2015 08:10
08-Jun-2015 08:11
 
08-Jun-2015 08:25
08-Jun-2015 08:25
08-Jun-2015 08:25
 
08-Jun-2015 08:25
08-Jun-2015 08:35
08-Jun-2015 08:37
 
08-Jun-2015 08:37
08-Jun-2015 08:39
08-Jun-2015 08:47
 
08-Jun-2015 08:47
08-Jun-2015 08:49
08-Jun-2015 08:50
 
08-Jun-2015 08:52
08-Jun-2015 08:53
08-Jun-2015 09:48
 
08-Jun-2015 09:53
08-Jun-2015 09:54
08-Jun-2015 10:01
 
08-Jun-2015 10:44
08-Jun-2015 11:01
08-Jun-2015 11:05
 
08-Jun-2015 11:37
08-Jun-2015 11:37
08-Jun-2015 12:38
 
08-Jun-2015 16:29
09-Jun-2015 03:35
09-Jun-2015 03:37
 
09-Jun-2015 03:37
09-Jun-2015 03:38
09-Jun-2015 03:41
 
09-Jun-2015 03:46
09-Jun-2015 03:48
09-Jun-2015 03:49
 
09-Jun-2015 03:50
09-Jun-2015 03:50
09-Jun-2015 03:52
 

Atenţie SUMATRA! Am pus cap la cap locurile prin care am trecut, cu linkuri spre articolele din blog corespondente:

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme SUMATRA

2 thoughts on “Urangutanii din Ketambe – un loc mai puțin comercial din Sumatra de Nord

Leave a Reply