Valea Sacră din Peru – 13 obiective turistice și activități

Valea Sacră este o regiune din Peru, în jurul defileului râului Urubamba, în apropiere de Cusco și care cuprinde mai multe obiective turistice precum cetatea Machu Picchu. Este probabil epicentrul moștenirii culturale a incașilor, un loc care atrage anual milioane de turiști din toate colțurile lumii. În afară de Machu Picchu și Camino Inca, despre care voi vorbi într-o postăre viitoare, iată 13 obiective sau atracții turistice și activități, pe care le puteți face în Valea Sacră, din Peru:

1. Cooperativa de Țesut din Ccaccaccollo

Pentru că făceam parte dintr-un grup și eram într-o excursie organizată, în drum spre Pisac, am oprit în Ccaccaccollo, pentru a vizita o cooperativă meșteșugărească ce încearcă să păstreze vie, arta țesutului tradițional quechuan. Am văzut cele 3 animale care își pun lâna la bătaie: llama, alpaca și vicuña (se citește bicugna), animale care sunt înrudite cu cămilele, specifice Americii de Sud (găsiți mai multe informații despre ele, la punctul următor). Calitatea lânei celor 3 animle diferă. Llama este cea mai dură, asemănătoare cu cea de oaie de la noi, iar vicuña este cea mai fină, ce mai deasă și respectiv cea mai scumpă.

Femeie din Peru care tese in Ccaccaccollo, in timpul vizitei la o cooperativă mestesugareasca ce incearca sa pastreze vie, arta tesutului tradițional quechuan. Cooperativa de tesut din Ccaccaccollo e un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

În altă zonă a cooperativei ne-au arătat metode de vopsire naturale. Spre exemplu culoarea roșie este obținută din carmin sau coșenilă (colorant obținut din acidul carminic, produs de femela unor insecte din ordinul Coccoidea). Colorantul se obține ușor prin strivirea insectei vii între degete sau prin uscare și zdrobire, dacă e vorba de o cantitate mai mare. Nu în ultimul rând ne-au fost prezentate câteva alimente tipice bucătăriei quechuane, precum quinoa, varietăți de porumb sau fasole.
Distanţă față de Cusco: 23km

Carminul sau cosenila e un colorant care se obtine din acidul carmic, produs de femela unor insecte din ordinul Coccoidea. Insectele uscate se zdrobesc cu piatra si se obtine un praf care se foloseste la vopsirea tesaturilor

2. Sanctuarul animalelor de la Cochahuasi – despre lame, alpaca și condorul andin

Este un centru privat de protejare și salvare a animalelor indigene, domestice și sălbatice. Sanctuarul e o afacere de familie sub forma unui mic parc, în care am putut vedea de aproape animale precum puma, vulturul sau condorul andin și câinele peruvian fără păr.

Apropos de animale. Știți ce difernețe sunt între llama și alpaca? Sau câte tipuri de lame există? Aceste animale, originare din America de Sud, fac parte din familia Camelidae, alături de cămile și dromaderi. Llama și alpaca reprezintă speciile domesticite și înmulțite pentru lână și carne, a rudelor lor sălbatice: guanaco (Lama guanicoe) și respectiv vicuña sau vicunia (Vicugna vicugna). Llama a evoluat din guanaco, iar alpaca din vicuña. Toate poartă denumirea generică de lamă, dar pentru cei de pe alte continente, ca și noi, sunt câteva indicii după care se pot diferenția mai ușor.

Llama cu multa lana, un animal tipic din America de Sud, la Sanctuarul animalelor din Cochahuasi, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

Llama este cea mai mare (până la 1,8m înălțime și 200kg greutate) și poate fi recunoscută după botul alungit și urechile ridicate și orientate înspre înainte. Spre deosebire de vicuña și guanaco, coloritul llamelor poate varia de la alb, crem, maro, gri, negru sau cu pete. Guanaco este mai mică și mai suplă decât llama (ajunge până la 1,15m înălțime și 120kg greutate), iar coloritul este asemănător cu vicuña (alb cu pete roșcate). Alpaca se poate diferenția ușor pentru că au aspectul unui ursuleț de pluș, cu botul mai turtit, urechile rotunjite și lână deasă pe tot capul. Ajung până la 1,5m înălțime și 80kg greutate. Vicuña sunt cele mai mici (maximum 0,85m înălțime și 60kg greutate). Botul le este mai scurt, asemănător cu al oii. 
Distanţă față de Cusco: 20km

Diferentele dintre lama (llama), guanaco, vicuna si alpaca intr-o singura fotografie

3. Parcul Arheologic din Pisac – Qantus Raquay

Pisac reprezintă un punct de intrare în Valea Sacră, un centru comercial pe ruta care lega Imperiul Incaș cu jungla amazoniană. În aval, pe o parte și pe cealaltă a râului Urubamba se găsesc ruinele unor așezări a căror construcție nu poate fi explicată prin metodele științifice.

Qantus Raquay din Parcul Arheologic din Pisac, obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

Qantus Raquay este un sit incaș, care face parte din grupul de ruine de la Pisac. Constă în zidurile unor locuințe incașe, care veghează deasupra unor terase impresionante folosite pemtru agricultură. Chiar dacă panta e abruptă, incașii au terasat versantul cu pietre cioplite, au adus sol fertil din vale și au cultivat legume și cereale, chiar dacă altitudinea și clima li se împotrivea.
Distanţă față de Cusco: 40km

Ruinele teraselor agricole din Pisac, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

4. Porcușorii de Guineea se mănâncă

Mergând spre Ollantaytambo, ne-am oprit să mâncăm în Lamay. Nu e un mister, porcușorii de guineea sunt comestibili și considerați o specialitate în Peru. Chiar și în Cusco sunt mai multe restaurante unde poți servi astfel de rozătoare pe farfurie, dar ghidul îmi spunea că în acest loc sunt mai buni. Probabil e un mit, ca și pepenii de Dăbuleni la noi, dar am luat de bun ce mi-a zis.

Când vezi porcușorul de guineea (cuy) întreg în farfurie nu îți prea vine să îl începi, dar dacă e deja rupt în două, seamănă cu bucăți de carne de pui. Pielea e crocantă, dacă e făcut la grătar. Carnea e fragedă, cu inserții de grăsime fină, iar gustul mi s-a părut o combinație de pulpă de pui, cu miel și iepure.
Dacă bei și o Inca Cola, te poți considera cu adevărat peruan.
Distanţă față de Cusco: 45km

5. Ollantaytambo – orașul regal

Dupămasă târziu am ajuns în Ollantaytambo, obiectivul care mi-a plăcut cel mai mult. După cucerirea acestei regiuni, Pachakuti, primul împărat incaș a construit orașul și centrul ceremonial, care mai târziu, în timpul ocupației spaniole a servit ca punct de fortificație și rezistență. Multe din zidurile caselor, a curților sau porților de intrare în curți sunt originale, din secolul al 15-lea.

muntele Pinkuylluna, vazut din Ollantaytambo, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

În Ollantaytambo poți petrece cel puțin o zi. Situl arheologic conține mai multe secțiuni. Eu am văzut doar Sanctuarul și Templu Soarelui, la care se ajunge urcând Terasele Pumatallis. Peretele celor 6 Monoliți, în sectorul templului, după cum îi sune numele, este un zid format din 6 stânci care chiar și cu utilaje din zilele noastre ar fi foarte greu de realizat. Greutatea lor e o provocare în sine, fără să mai spun că sunt zidite fără ciment și se îmbină perfect, ca niște piese de puzzle.

Detaliu dintr-un zid incas, din Ollantaytambo. Pietrele sau stancile se imbina perfect, fara nici un liant sau adeziv. Orasul Ollantaytambo e un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

Printre norii care aproape înghițeau piscurile înzăpezite, soarele pătrundea iluminând ruinele încăperilor de depozitare (qullqas) de pe versantul opus (zona poartă denumirea Pinkuylluna). Din acea direcție, la solstițiul lor de iarna (de vară în emisfera nordică, în 21 iunie), soarele ilumineaza chipul lui Wiracocha, sculptat în versantul pe care se află camerele de depozitare. Dacă ai sta pe acel versant, sectorul templului ar fi iluminat și s-ar vedea ca profilul unei lame (animalul).
Distanţă față de Cusco : 70km

vedere de sus a orasului regal Ollantaytambo, ridicat de primul imparat incas, Pachakuti, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

Seara, ne-am cazat la Casa de Mama Valle, în Ollantaytambo, unde am făcut ultimele pregătiri pentru ziua următoare, ziua în care urma să începem Camino Inca (Drumul Incaș sau Inca Trail) spre Machu Picchu. Despre acele 4 zile voi vorbi într-o postare următoare.

varfuri muntoase din Anzi, vazute din Ollantaytambo, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

Alte obiective sau activități din Valea Sacră, Peru

Dacă veți ajunge în Valea Sacră, acestea pot fi alte puncte de interes sau atracții turistice de care puteți ține cont:

6. Situl arheologic Moray și exploatarea de sare din Maras, la 50km de Cusco

7. Parcul arheologic Tipon, la 22km de Cusco

8. Parcul arheologic Pikillaqta, la 22km de Cusco

9. Hotelul Skylodge – cu camere din sticlă suspendate deasupra văii, la 66km de Cusco

10. Situl arheologic Raqch’i, la 110km de Cusco

ghetari din Muntii Anzi din America de sud, vazuti din Pisac, un obiectiv turistic din Valea Sacra, Peru

11. Salcantay (6.127m), cel mai înalt vîrf din munții Vilcabamba, la 128km de Cusco

12. Choquequiaro, parc arheologic similar cu Machu Picchu, la 174km de Cusco

13. Rafting sau parapantism, prin agențiile de turism din Cusco sau Valea Sacra

Click aici pentru a vedea toate fotografiile din albumul: 2015.11.13-26 – Cusco & Sacred Valley

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme PERU

2 thoughts on “Valea Sacră din Peru – 13 obiective turistice și activități

Leave a Reply