De mult am vrut să facem o postare despre Vulcanii Noroioși din România, o curiozitatea a lumii naturale. Iată că le-a venit vremea. Pare puțin în afara subiectului ultimelor postări, dar are o oarecare legătură cu ce am scris în ultima perioadă, prin faptul că am ajuns acolo după ce ne-am obținut viza pentru Indonezia de la București.
Vulcanii noroioși reprezintă un fenomen spectaculos creat datorită gazelor provenite de la adâncimi mai mari de 3000 de metri, care împing apa din pânza freatică și trec împreună printr-un sol argilos, ajungand astfel la suprafață. Apa în combinație cu argila formează nămolul, care odată ajuns la suprafață se usucă datorită contactului cu aerul și formează structuri conice asemanatoare vulcanilor, de aici si denumirea vulcani noroioși. Pe glob au fost identificati 1100 de astfel de vulcani. În Europa vulcanii noroioși sunt răspândiți în Azerbaidjan, în apele de pe teritorilul Norvegiei, în Marea Barents, în Marea Caspică, în Italia, în Ucraina, în Republica Moldova și nu în ultimul rând, în România.
În țara noastră, vulcanii noroioși se află în județul Buzău, lângă comuna Beciu (Pâclele Beciu) și lângă comuna Berca (Pâclele Mari și Pâclele Mici, care fac parte dintr-o rezervație naturală). Pâclele Beciu se întind pe o suprafață mult mai mică (20×40 metri) în comparație cu Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (22 ha) și Pâclele Mici (16,5 ha), însă activitatea acestora este mult mai mare din punct de vedere al intensitatii. Cel puțin așa spun sursele de cunoaștere de internet. Noi am aflat de Pâclele Beciu după ce le-am vizitat, când ne-am documentat mai bine. Conurile vulcanilor nu depășesc înălțimea de 8 metri, iar în vârful fiecaruia există un crater ce prezintă lacuri de mici dimensiuni, care datorită gazelor venite din subteran, par a clocoti.
La intrarea în zona protejată am achitat o taxă modică. În lunile iulie și august e destul de aglomerat. În aprilie când am fost noi, nu era aproape nimeni. Concluzia este că dacă vreți să faceți o plimbare, să vă relaxați la aer curat într-un loc special, mai bine mergeți când nu e aglomerație. Să aveți grijă când vă apropiați de cratere pentru că unele se pot rupe din cauza greutății! De asemenea e de preferat să nu intrați în perimetru cu țigara aprinsă, pentru că emanațiile din subteran sunt gaz metan. Dacă timpul este scurt, vă recomandăm cu căldură să mergeți la Pâclele Mari. Sunt mai mari, după cum le spune și numele, le puteți vizita pe gratis și nu e multă lume. Majoritatea turiștilor le evită, pentru că indicatoarele te duc la cele mici. Întrebați lumea din sat sau de pe drum și veți primi cu siguranță indicații precise.
În imediata apropiere a ariei protejate se află câteva unități de cazare deschise permanent. De obicei sunt ocupate, dar va puteți orienta spre alte oferte de cazare din apropierea Buzăului.
Citește despre vulcani din Indonezia:
- Vulcanul Bromo din Jawa
- Vulcanul și lacul Batur din Bali
- Vulcanul Marapi din Sumatra
- Vulcanul si lacul Toba din Sumatra
Dacă îți place natura din România, sigur vei aprecia Parcul Natural Muntii Apuseni și Cheile Râmețului din județul Alba.