Cascada Vălul Miresei, obiective din Răchițele + Lacul Tarnița (extra)

Cascada Vălul Miresei este principala atracție sau obiectiv turistic din Răchițele. Dar există și alte lucruri interesante pe care merită să le vezi aici? Dacă mergi în Padiș (Parcul Național Munții Apuseni) din județul Cluj, adică pe intrarea nordică, vei trece prin Răchițele. În acest articol vei afla ce obiective turistice găsești în Răchițele, ce merită să vizitezi și unde duc drumurile cu care te intersectezi. Pe unul dintre aceste drumuri poți veni pe la Lacul Tarnița, despre care veți găsi câteva informații la sfâșit.

cascada valul miresei, valul miresei, rachitele cluj, rachitele cascada, valul miresei cluj, valul miresei cascada, valul miresei traseu, valul miresei waterfall, valul miresei rachitele, cascada rachitele, obiective rachitele, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni

Satul Răchițele din județul Cluj

Satul Răchițele este o zonă liniștită și pitorească din Munții Apuseni. E poziționat pe drumul de acces în Parcul Natural Munții Apuseni, în județul Cluj. Din Răchițele până la Cabana Padiș mai sunt 32 de kilmoetri.

cascada valul miresei, valul miresei, rachitele cluj, rachitele cascada, valul miresei cluj, valul miresei cascada, valul miresei traseu, valul miresei waterfall, valul miresei rachitele, cascada rachitele, obiective rachitele, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni

Răchițele este destul de sărac în atracții turistice, comparativ cu zona Gârda-Scărișoara. Cu greu am găsit un restaurant (la una dintre pensiunile din sat), unde mâncarea a fost mediocră. În rest, o dată ce ai văzut cascada, cel mai sigur este să cauți un birt. În centru sunt cel puțin două și dacă ai noroc, vei găsi niște localnici cu care să împarți un pahar de vorbă.

Cascada Vălul Miresei din Răchițele

Ca să ajungem la cascada Vălul Miresei, chiar din centrul satului, intrăm pe un drum secundar, asfaltat, în dreapta. După aproximativ 5km ajungem la o parcare, locul unde teoretic ar trebui să lăsăm mașina, la intrarea în Cheile Stanciului. Din păcate, pe mulți turiști îi dor picioarele și în loc să meargă pe jos încă aproximativ 15minute până la cascadă, nu se pot despărți de autovehicul și continuă traseul pe 4 roți.

traseu valul miresei, cascada valul miresei, valul miresei, rachitele cluj, rachitele cascada, valul miresei cluj, valul miresei cascada, valul miresei traseu, valul miresei waterfall, valul miresei rachitele, cascada rachitele, obiective rachitele, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni

De la baza cascadei Vălul Miresei, pe drumul care cotește în stânga, se poate urca deasupra acesteia. Pe același drum, se poate merge spre Vârful Lespezi sau spre Pietrele Albe, pe jos, pe traseu turistic.

Traseul Pietrele Albe

De la cascada Vălul Miresei, continuăm pe jos, pe drumul forestier din stânga. Vom găsi un indicator la câțiva km mai sus, loc în care părăsim drumul pietruit și intrăm pe cărare. Urmează o urcare de mai bine o oră, prin fața unui perete stâncos, pe care îl vedem pe partea dreaptă. Acelea sunt Pietrele Albe. Când ajungem sus, înainte să începem să parcurgem crestele, ne intersectăm cu un alt traseu pe care în 1,5-2 ore am putea ajunge pe Vârful Vlădeasa.

Mergand pe Pietrele Albe, traseu de creasta, traseul de la cascada Valul Miresei, Rachitele

După o pauză de odihnă, parcurgem Pietrele Albe pe creastă. Priveliștea e extraordinară de acolo, cu valea amplă care se deschide pe partea dreaptă și stâncile verticale pe vârful cărora trece poteca. Deși era o zi înnorata de toamna timpurie, ne-am intersectat cu mulți turiști. Probabil vara este și mai aglomerat. Chiar și așa, nu am simțit că ar fi un traseu pe care să se aventureze oricine.

Creasta Pietrele Albe vazute pe traseul de la cascada Valul Miresei, Rachitele

Coborârea se face pe extremitatea opusă a pietrelor, după care revenim la drumul forestier. În total am umblat aproximativ șase ore, deci Pietrele Albe e un traseu comparabil cu traseele din zona Padis. Fiind un circuit, accesul se poate face în ambele direcții. Dacă vei merge pe direcția inversă, e posibil ca urcarea să fie mai dificilă.

Drumuri mai puțin umblate din Răchițele

Din Răchițele se poate intra în Parcul Natural Munții Apuseni (intrarea nordică). Drumul asfaltat trece prin Doda Pilii și Ic Ponor. Din Ic Ponor până în Padiș (11km) drumul în continuare este neasfaltat, deci impracticabil cu mașină mică. Nu am mers mai departe ci am zăbovit puțin pe malul râului Someșul Cald.

traseu valul miresei, drum valul miresei, cascada valul miresei, valul miresei, rachitele cluj, rachitele cascada, valul miresei cluj, valul miresei cascada, valul miresei traseu, valul miresei waterfall, valul miresei rachitele, cascada rachitele, obiective rachitele, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni

Înainte de ieșirea din Răchițele spre Padiș, există un drum spre stânga, spre Beliș, prin Dealu Botii. Acesta este unul dintre puținele drumuri reabilitate în România, care a rezistat deși a fost asfaltat de câțiva ani. La ieșirea din Doda Pilii, sus pe deal, am oprit într-o parcare pentru a admira Lacul Belis-Fântânele și pădurile din împrejurimi (unde a mai rămas pădure).

lacul belis, belis fantanele, belis lac, belis lake, dealu botii, drum dealu botii, rachitele dealu botii, dealu botii belis, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni

Lacul Tarnița – filmări sub apă

Aveam câteva filme de când am dat o probă sub apă, cu camera de filmat. Mi-ar fi părut rău să le șterg fără să le folosesc la ceva.

Lacul Tarnița este unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald. Celelalte 3 sunt Lacul Beliș-Fântanele, Lacul Someșul Cald și Lacul Gilău. Este situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău. Barajul lacului Tarnița a fost finalizat în 1974 și are o înălțime de 97m și o lungime de 237m.

Situat la 30km de Cluj-Napoca, Lacul Tarnița este o zonă de agrement pentru clujeni. Vara e aglomerat, chiar și în timpul săptămânii. Puțină lume știe că poți face snorkeling și ai ce vedea sub apă, la Tarnița. Primăvara și toamna apa este mai limpede, dar e posibil să ai nevoie de costum de neopren.

Peștii (clean, biban, biban soare, păstrăv) din Tarnița nu sunt unici. Se găsesc și în Lacul Beliș-Fântânele, mai ales în locurile mai puțin aglomerate. În Beliș apa este puțin mai rece și în general, mai limpede decât în Tarnița.

Dacă vrei să faci un circuit frumos, de 1 zi cu mașina, din Cluj-Napoca, poți urma traseul: Cluj-Napoca – Huedin – Răchițele – Dealu Botii – Beliș – Mărișel – Lacul Tarnița – Cluj-Napoca

Părerea voastră despre Răchițele și Lacul Tarnița

Dacă ajungeți prin zona sunt curios care sunt impresiile voastre din Răchițele? Cum vi s-a părut cascada Vălul Miresei și ce altceva ați vizitat? În ce lacuri de munte v-a plăcut cel mai mult să faceți baie? Ați fost la Lacul Tarnița?

lacul belis, belis fantanele, belis lac, belis lake, dealu botii, drum dealu botii, rachitele dealu botii, dealu botii belis, parcul natural muntii apuseni, apuseni, muntii apuseni, apus, apus de soare, apus soare delu botii,

Vorbind strict despre satul Răchițele, după cum probabil v-ați dat seama, în afară de cascada Vălul Miresei, eu nu am fost foarte entuziasmat. Lacul Tarnița este un loc al evadărilor din copilărie și tinerețe. Am stat cu cortul acolo, mergeam la sfârșit de săptămână și în vacanțe, mai târziu mergeam să fac câte o baie în timpul jobului, deci legătura mea cu Tarnița este veche și complexă.

Fotografiile din albumul: 2019.06.28-30 – Rachitele

Dacă sunteți în județul Cluj si nu știti exact ce sa vizitați în afara orașului, vă invit să parcurgeți acest articol. Gasiți acolo o listă de obiective turistice pe o rază de 100 de km în jurul orașului Cluj-Napoca.

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

One thought on “Cascada Vălul Miresei, obiective din Răchițele + Lacul Tarnița (extra)

  1. Daca vreti o radiografie a satului Rachitele, cautati-l pe profesorul Rachiteanu. Casuta sa de poveste daca, mai tin bine minte, se afla in imediata apropiere se pensiunea Susman. Dumnealui va va incanta cu istoria locului, cu luptele pentru teritorii, cu intrigi cu poezie. Rachitele nu trebuie aa fie uau. Rachitele trebuie sa ramana locul acela, ascuns in munti, liniștit, cu micile lui secrete, locuri cunoscute sau mai puțin cunoscute, cu oamenii primitori si calzi, cu peisajele blande dar totuși incarcate de pace si infinit. Cu biserica ce parca veghează de la inaltime valea, cu bogatia de galbiori, manatarci, de fructe de padure si plante medicinale, Cu grotele si pesterile sale interesante, cu painea rotunda cu coaja crocanta, luata de la brutarie, cu barurile parca neschimbate desi a trecut atata timp peste locurile acelea….
    Pacat ca omul a transformat usor usor zona in ceva comercial…cu fast-food-uri langa cascada si buticuri de asa zise suveniruri. Eu imi amintesc Rachitele de pe vremea cand asfaltul lipsea cu desăvârșire, cand turistii erau civilizati, cand locurile de la ultima casa din sat, pensiuni si cascada, deveneau cu adevarat salbatice….

Leave a Reply