Viața în jurul vinului la Valea Călugărească

În drumul nostru spre București, am făcut o pauză la Valea Călugărească, în județul Prahova. Comuna este locul unde în 1967 a luat ființă Stațiunea Experimentală Viticolă Valea Călugărească, actualmente sediul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească (IC-DVV). IC-DVV coordoneaza activitatea de cercetare în domeniul viticulturii și vinificației a 8 stațiuni amplasate în principalele podgorii ale țării (Blaj, Bujoru, Drăgășani, Iași, Murfatlar, Miniș, Odobești și Valea Călugareasă). Tipurile de struguri și respectiv vinuri, care fac obiectul de cercetare al institutului sunt Cabernet Souvignon, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Souvignon, Pinot Gris, Fetească Albă, Fetească Regală și Riesling.

Locația unde m-am familiarizat puțin cu vinurile la un producător local de vinuri din Valea Călugărească. În curte se vedea că sunt oameni muncitori: mașina cu care urmau să meargă la plantația de viță de vie era pregătită pentru încărcarea materialelor de lucru, o grămadă de materiale textile părea aruncată pe bancă și niște sape cu coadă nouă rezemau o masă din curte. Familia nu stă pe loc. Chiar dacă cu o seară înainte am luat împreună cina în oraș, la restaurantul Regina Nopții, din apropierea Ploieștiului, unde am dansat cu toții în horă (inclusiv noi), pe muzică populara live, s-au trezit devreme, iar pe când am făcut ochi și noi, grătarul era deja aprins. După mâncare, între o gură de cafea și o țigară doamna împărțea un sul mare de sfoară în ghemuri mai mici, ca să pregătească materia primă pentru muncitorii cu care urma să înceapă „cercuirea viței de vie” de pe plantațiile de pe dealurile din împrejurimi, dis de dimineață în ziua următoare.

Nu există sâmbătă sau duminică în viticultură. Vița de vie este una dintre culturile cu cele mai lungi cicluri de viață (lucrul cu via începe primăvara devreme și se sfârșește toamna tîrziu). Viticultorii trebuie să realizeze toate etapele de creștere și întreținere a viei. De pricepere la astfel de lucrări depinde soarta strugurelui din anul respectiv, factorul determinant în asigurarea calității vinului.

Ne-am plimbat prin plantațiile de viță de vie, am vizitat ce-a mai rămas dintr-un vechi conac ce aparținea unui boier în urmă cu mai bine de 100 de ani, am degustat în cramă câteva sortimente de vinuri făcute d ei și am plecat spre București cu o impresie foarte bună despre oamenii întâlniți și dealurile din Valea Călugărească, care abia se dezmorțeau după o iarnă prelungită. Nu se știe niciodată, poate vom reveni la toamnă, cu ocazia Sărbătorii Vinului.

14-Apr-2013 12:09
14-Apr-2013 12:47
14-Apr-2013 12:48
 
14-Apr-2013 12:58
14-Apr-2013 13:01
14-Apr-2013 13:04
 
14-Apr-2013 13:10
14-Apr-2013 13:13
14-Apr-2013 13:27
 
14-Apr-2013 14:43
14-Apr-2013 14:44
14-Apr-2013 14:44
 
14-Apr-2013 14:52
14-Apr-2013 15:03
14-Apr-2013 15:07
 
14-Apr-2013 15:11
14-Apr-2013 15:14
14-Apr-2013 15:41
 
14-Apr-2013 15:45
14-Apr-2013 15:45
14-Apr-2013 15:57
 
14-Apr-2013 16:00
14-Apr-2013 16:13
14-Apr-2013 16:13
 
14-Apr-2013 16:36
14-Apr-2013 16:38
14-Apr-2013 16:39
 
14-Apr-2013 16:41
14-Apr-2013 16:45
14-Apr-2013 16:47
 
14-Apr-2013 17:29
 

Leave a Reply