Turcia – septembrie 2012

Concediul, cea mai așteptată perioada a anului, a unui salariat, după ziua de salariu – momentul care dă sens muncii depuse. Din moment ce mi-am schimbat locul de muncă, nu mai puteam beneficia de multe zile de concediu, ca și până acum, anul asta reprezentând cea mai scurtă din ultimii 7 ani, anume 7 zile lucrătoare (10 zile normale). E bine totusi că în măsura posibilităților, am ieșit la sfârșit de săptămână cât de mult am putut. I-am promis iubitei mele că anul ăsta mergem undeva unde să fim mai puțin activi, stăm la plajă, facem baie în mare, mâncăm la all-inclusive.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Am cumparat din timp sejurul: 7 zile în Alanya, hotel de 4 stele, all-inclusive, dus-întors cu avionul, preț bun, deși pretul e relativ, în funcție de persoana care îl plătește. Ne-am trezit așadar în aeroporul Cluj-Napoca, la coadă pentru îmbarcare. Abia în ziua plecării mi-am dat seama că avionul nu merge în Alanya, ci în Antalya, la 135km distanță și că sigur transferul la hotel se va face cu autocarul. Când am ajuns la hotel am constatat că transferul a durat 3 ore, pentru că autocarul făcea un slalom printre hotelurile la care erau cazați turiștii din avion. Al doilea loucru la care m-am gândit când am ajuns la hotel era ora la care trebuia să ne trezim în noaptea plecarii, ca sa ne îmbarcăm pe zborul de retur, care urma să decoleze la ora 9 dimineața. Primul lucru era un duș rece, în condițiile în care eram murați în propriile sucuri. În cameră nu funcționa aerul condiționat. Cei de la recepție nu au vrut să ne schimbe camera (sigur așteptau un stimulent/atenție/bacșiș/mită/să ne simțim cu ceva/să punem ceva sub brad) așa că am așteptat cam încă o oră până s-a rezolvat problema. Balconul era la ultimul etaj, cu ieșirea înspre spatele hotelului, adică spre autostradă și respectiv satul Konakli. Speram să vedem marea, dar ne-am bucurat până la urmă că nu am schimbat camera, pentru că dacă era să vedem marea, auzeam tot timpul gălăgia din curtea hotelului (locul unde se servea masa și unde mergea muzica în timpul zilei, și nu pot spune că muzica se mula pe gusturile noastre), iar dacă nimeream la primele 3 etaje, pe aceeași fațadă, cu siguranță simțeam tot timpul mirosul de la ghena de gunoi a hotelului, miros pe care l-am simțit de fiecare dată când am ieșit la plimbare prin împrejurimi. Nici acum nu știu dacă aerisirea de la baie are ventilator sau nu, cert este că de multe ori miresmele ce veneau din baie concurau cu cele de la ghena de afară. Să nu mă înțelegeți greșit, sunt și părți bune, dar am preferat să mi le amintesc în ordine cronologică și la începutul sejurului impresia generală a fost una negativă. Numele hotelului este Hotel Saphir.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Mâncatul, în general, face bine psihicului rănit, vindecă multe feluri de răni sau nemulțumiri. La fel a făcut și pentru noi. Mese întregi cu salate, fructe, legume, feluri principale și deserturi ne așteptau să le mâncăm. Ne-am pus în farfurii câte puțin din cât mai multe feluri, să le testăm și chiar și așa am ajuns să mâncăm vreo 3 farfurii fiecare. Ghiftuiți cum eram, ne-am plimbat puțin pe plajă și apoi ne-am retras în cameră.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

A doua zi de ședere ne-am petrecut-o explorând hotelul la lumina zilei. Prima oara ne-am întalnit cu reprezentanta agenției de turism, care ne-a prezentat pe scurt excursiile opționale pe care le puteam întreprinde în perioada cât eram acolo. Ne-am notat niște prețuri pe un pliant și i-am spus ca ne auzim mai târziu să îî spunem dacă și în ce excursii dorim să mergem. Am făcut plajă, am făcut baie în mare și în piscină, am mâncat din nou ca și cum ar fi ultima masă, am băut bere (berea care era la liber în opțiunea all-inclusive), după care mi s-a făcut rău – cred că de la berea combinată cu buchetul de condimente din mâncăruri. Chiar dacă încă nu îmi revenisem, seara am ieșit în satul Konakli, ne-am plimbat pe străduțe placate cu marmură (de la băncuțe sau mici jardiniere publice, până la rigolele de scurgere), am intrat prin magazine, iar spre finalul serii am găsit o mică agenție locala unde ne-am așezat la o măsuță cu proprietarul, ne-a servit cu un ceai și am povestit despre excursii opționale. Deși nu aveam speranța, apoximativ aceleași excursii erau la aproape jumătate de preț față de ce ni s-a oferit în hotel. Făcând o paranteză, îmi place foarte mult modul de a face business al turcilor: te poftesc înauntru, îți prepara un ceai să te relaxezi, poți sta jos la o poveste, se documentează despre ce dorești, îți propun alternative, îți recomandă, negociază, iar la sfârșit rămâi cu impresia că ai facut o afacere bună și toată lumea e mulțumită. Normal, există și genul de vânzători care te asaltează cu oferte (nu ma refer la ofertele turistice, ci la orice tip de produs), care îți oferă orice produs la un preț mai mic, doar pentru tine (Atentie! În puține locuri se afișează prețurile, deci nu ai idee cât valorează de fapt acel produs), dar aici mă refer la vânzătorii buni. Un alt avantaj pentru turci era și faptul că îți vând orice în lire turcești, euro sau dolari, dar dacă e să plătești în euro, conversia valutară e de partea lor: prețurile sunt exprimate în numere întregi (1 Euro, 2 Euro etc.) sau în cel mai rău caz cu jumătați de măsură (1,50 Euro, 2,50 Euro etc.), dar fără alte diviziuni. Ne-am retras în cameră cu pliantul de la agenția locală, urmând să ne gândim în ce ordine și în câte excursii să mergem, pentru că știam că timpul de ședere era scurt.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

În a treia zi eram deja obișnuiți cu rutina: mic dejun între 7:30 și 10:00, gustare între 10:00-10:30, dejun între 12:30-14:00 și tot așa până seara. Am făcut baie la piscină principală, am participat la programul de agrement intern, m-am dat pe toboganele cu apă și nu în ultimul rând am fost la o ședință de hamam, la spa-ul hotelului – o experiență interesantă, pe care nu are rost să o detaliez. La sfârșit, un individ care spunea că e managerul spa-ului, ne-a servit cu un ceai, ne-a poftit la o masă la povești. Ne-a spus că avem probleme la musculatura spatelui din cauza stresului, că el ne poate rezolva problema cu 5 ședințe de masaj – doar 100 euro! Râdeam, în sânul meu știind că oferta tipului de la agenție era la 20 de euro, la un spa independent, unde în 4-5 ore te treceau prin mai multe tipuri de masaj, hamam, saună, plus transport dus-întors de la hotel. Ei, tipul ăsta, ”managerul”, face parte din a doua categorie de vânzători, i-am mulțumit, i-am spus că ne gândim și că îi vom da un răspuns mai târziu. Spre seară ne-am întors la agenția din sat și am optat pentru 3 excursii opționale: excursie de scufundări, rafting și jeep safari.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Următoarele 3 zile au fost dedicate acestor trei excursii pe care le reiau cronologic în rândurile de mai jos. Prima pentru care am optat a fost excursia cu scufundări. Dimineța, ne-a luat un microbuz din fața hotelului, ne-a dus în port în Alanya, unde ne aștepta o barcă din câteva zeci pregătite să iasă în larg. Am primit un instructaj scurt, am fost împărțiți pe grupe (prima scufundare și cei cu atestate), ni s-a spus programul zilei și am pornit spre locul unde am făcut prima scufundare. M-am scufundat cu Ioana la prima scufundare și deși aveam emoții că se va speria și nu îi va plăcea, după ce s-a acomodat cu respiratul în detentor și a trecut peste primele 5 minute sub apă, i-a plăcut foarte mult așa că ne-am chiar plimbat puțin la 5-7 metri adâncime. Instructorii aveau puțină pâine, pe care au sfărâmat-o și în mai puțin de un minut am fost înconjurat de zeci de peștițori de mai multe varietăți care mișunau și mâncau sub ochii noștri. Am optat în prelabil pentru opțiunea fotografii și film, care se taxa suplimentar așa că avem și niște amintiri vizuale de sub apă, chiar dacă doamna cu aparatul a filmat puțin pe lângă subiect. La amiază ni s-a pregătit ceva de mâncare în timp ce ne-am mutat spre următoarea locație de scufundare. Cea de-a doua scufundare am făcut-o cu avansații, brevetați, dar care nu și-au uitat brevetele și jurnalul de scufundare în cameră, ca mine. Scufundarea se făcea lângă un perete stâncos ce vobora aproape vertical sub apă până la o adâncime de vreo 20 de metri. Pentru prima oară în viață am văzut broască țestoasă marină în mediul ei împreună cu alte câteva vietăți (viermi negri de apox. 1m lungime și melci de mare multicolori). Pe drumul de întoarcere spre port mă gândeam la două lucruri: raportul preț/calitate pentru cele două scufundări cu cei de la Magic Dive Alanya, care era foarte bun comparativ cu alte școli de scufundare unde am mai avut ocazia să mă scufund și la faptul că Ioanei i-au plăcut scufundările (eram sceptic în privința asta, mă gândeam că se va speria și știind că nu e genul de persoană care să își învingă temerile, va renunța la scufundare în primele 2 minute). Seara, la hotel, ne-am cinstit cu niște băutură, după care am mers în cameră să ne odihnim pentru că urma din nou să ne trezim devreme pentru rafting.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Dimineața ne-a luat autocarul din fața hotelului și abia după vreo două ore am ajuns la locație: Koprülü Kanyonu. Pe drum am primit instructajul, adică sperietura că nu putem duce aparat foto că se va uda sau se va pierde, că apa va fi rece, ca trebuie să închiriem suplimentar mănuși, costum de neopren și ceva papuci. I-am închiriat, deși puteam să nu o facem, pentru că ne gândeam că traseul cu barca va fi destul de dificil și că ar fi posibil să ne răsturnăm sau cine știe ce tragedie. Traseul nu a fost dificil, ci simplu de parcurs chiar și pentru o personă care se urcă pentru prima oară în barcă. Am mers cu încă 8 tineri, dintre care doar 2 vorbeau engleză și cu cârmaciul de rezervă, turc, cu care ne înțelegeam destul de bine prin semne. L-am botezat Azamat, după celebrul Azamat Bagatov din Borat și până la sfarșitul traseului acvatic, am stabilit o conexiune de suflet pecetluită cu multe stropeli cu vâsla. Activitatea de rafting consta în a coborâ râul, la fel ca alte câteva zeci de bărci similare, să asculți instrucțiunile cârmaciului, să stropești cu vâsla celelalte bărci, să faci cu mâna la fotografii strategic poziționați când pe stânga, când pe dreapta râului, să ieți din apă încolonat, să ”stai la poza”, lângă o cascadă de vreo jumătate de metru (pe bune, și acum mă umflă râsul când mă gândesc) și să stai încolonat să ți se facă poză când sari de pe un ponton micuț în râu. Dacă râul nu ar fi fost limpede și nu am fi făcut rafting pentru prima oară, aș spune că nu a meritat excursia. Și nu am terminat: la sfârșit, după dezechipare, am primit o masă, iar angajații firmei care a organizat excursia, între timp, au listat din fotografiile făcute cu aparatele foto digitale și ne-au arătat filmarile făcute. Astfel, filmarea pe DVD ar fi costat 20 Euro și o fotografie listată 5 Euro. Am păstrat vie amintirea raftingului fără dovezi vizuale și ne-am întors spre hotel, puțin dezamăgiți de experiență. Chiar și în acasă îmi aminteam de rafting, când mă ungeam cu Clotrimazol pe iritația/pruritul/dermatomicoza/eczema pe care am avut-o de la costumul de neopren, pe care nu cred că îl mai spală nimeni după utilizare.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Nu mai aveam așteptări mari de la ultima excursie, și anume Jeep Safari în Sapadere Kanyonu. Am fost luați din nou din fața hotelului dimineața, ne-am grupat cu alte 8-9 jeep-uri într-o benzinărie și am plecat la drum. Ni s-a spus să nu ne stropim până nu intrăm pe drumul secundar și să nu stropim sătenii. Acum să vă spun cum e cu stropitul: în spatele scaunelor sau la picioare fiecare jeep avea câteva sticle de plastic umplute cu apă, cu care puteam să ne stropim între noi pe măsură ce ne depașeam. În pauze, trebuia să ne umplem sticlele de pe unde apucam ca să nu stam pe sec, la urmatoarea sesiune de stropeli. Trebuie să fiu mândru de Hussein, șoferul jeep-ului în care am stat, că fără să îî spună nimeni, el se autosesiza din oficiu și le umplea la fiecare pauză. Am stat pe banchetă cu un cuplu rus, la prima tinerețe jumătate, care nu se prea distrau, adică abia spre finalul excursiei am surprins un zâmbet timid din partea doamnei. Noroc că Ioana a rezolvat-o în timpul unei stropeli când a vărsat, jumătate de sticlă de 2litri pe rusoaică, dar și mai mult noroc am avut noi, că doamna nu a văzut cine a udat-o, pentru că probabil nu mai ajungeam să scriu acum despre asta (cei doi ruși erau două personaje corpolente, către 2m înalțime și banuiesc că știți că eu am 1,75… pe tocuri). Am trecut prin livezi de bananieri, ne-am stropit, am mâncat un fel de lipie la o familie dintr-un sat de pe drum, am străbătut pe jos canionul, am făcut baie în râul, surprinzător, rece ca gheața, am luat masa la o terasă la intrarea în canion, am vizitat o micuță crescătorie de viermi de mătase, am vizitat Peștera Cüceler (Peștera Piticilor) și spre finalul excursiei am servit o cafea turcească pe terasa de lângă peșteră, cu o panoramă superbă spre Munții Taurus. Ne-am simțit foarte bine și la sfârșit am cumpărat cele două DVD-uri (cel cu filmarea și cel cu fotografiile, muzică turcească și informații despre Alanya), ambele la 15 Euro, deși știam că poate le vom viziona o dată după ce ne întoarcem acasă iar apoi se vor pierde printr-un sertar, alături de alte hărți și ghiduri turistice.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Ultimă zi am stat la plajă să ne facem bronzul de Turcia, să nu ne întoarcem acasă în aceeași culoare și am mâncat bunătăți dimineața, la amiază și seara. Întoarcerea în țară fiind joia, ne-am propus să mergem undeva în acel sfârșit de săptămână și am ales Ucraina (despre care voi povesti într-o postare viitoare). Microbuzul a venit după noi la 3:30 noaptea, ca să ajungem pe ora 7:00 în aeroport, așa că pot spune că cea mai obositoare parte din toată excursia a fost drumul la întoarcere.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Mi-a plăcut Turcia, dar nu m-aș grăbi să mă întorc, mai ales într-o regiune puternic exploatată turistic precum Antalya. Nu sunt cârcotaș când spun părțile negative ale excursiilor, ba chiar sunt optimist si deschis vis-a-vis la ce mi se întâmplă, dar prefer să menționez si bunele și relele, în speranță că pot ajuta cititorii blogului să își facă o părere cât mai obiectivă asupra locurilor prin care călătoresc. Și ca să închei cu o notă pozitivă, cred că măsura în care te simți bine într-o anumită situație este dată în primul rând de felul în care ești tu, ca participant. Am văzut olandezi sau belgieni la 60-70 de ani distrându-se de minune, făcând scufundări și am văzut ruși care nu schițau nici un gest, ba mai mult chibițeau și păreau greu de mulțumit. Nu spun că toți rușii sunt așa, doar găsesc o explicație la motivele pentru care cei care nu se simt bine într-un anumit moment, ar trebui, în primul rând să reflecte la propria lor personalitate.

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

(Etichetarea personajelor din textul de mai sus sau din restul textelor este intenționată, subiectivă și are ca scop identificarea unor tiplologii umane, cu scopul evidențierii unor trăsături, simțiri sau imagini artistice.)

06-Sep-2012 15:16
06-Sep-2012 21:47
07-Sep-2012 11:03
 
07-Sep-2012 11:05
07-Sep-2012 11:22
07-Sep-2012 11:43
 
07-Sep-2012 11:43
07-Sep-2012 12:59
08-Sep-2012 09:34
 
08-Sep-2012 09:39
08-Sep-2012 09:40
08-Sep-2012 11:09
 
08-Sep-2012 11:36
08-Sep-2012 11:39
08-Sep-2012 12:07
 
08-Sep-2012 12:10
08-Sep-2012 12:48
08-Sep-2012 12:49
 
08-Sep-2012 17:44
09-Sep-2012 08:58
 
09-Sep-2012 09:01
09-Sep-2012 09:22
09-Sep-2012 09:26
 
09-Sep-2012 09:27
09-Sep-2012 09:27
09-Sep-2012 09:28
 
09-Sep-2012 09:28
09-Sep-2012 09:36
09-Sep-2012 10:23
 
DIGITAL CAMERA         DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA 23-Feb-2010 03:10
DIGITAL CAMERA         DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA 23-Feb-2010 03:15
DIGITAL CAMERA         DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA 23-Feb-2010 03:15
 
DIGITAL CAMERA         DIGITAL CAMERA
DIGITAL CAMERA 23-Feb-2010 03:18
09-Sep-2012 10:47
09-Sep-2012 13:22
 
09-Sep-2012 13:22
09-Sep-2012 13:23
09-Sep-2012 13:24
 
09-Sep-2012 13:24
09-Sep-2012 13:25
09-Sep-2012 13:27
 
09-Sep-2012 14:30
09-Sep-2012 15:18
09-Sep-2012 15:19
 
09-Sep-2012 15:26
09-Sep-2012 15:47
09-Sep-2012 15:48
 
09-Sep-2012 15:49
11-Sep-2012 08:15
11-Sep-2012 08:17
 
11-Sep-2012 08:30
11-Sep-2012 08:37
11-Sep-2012 08:52
 
11-Sep-2012 08:52
11-Sep-2012 08:52
11-Sep-2012 08:52
 
11-Sep-2012 08:52
11-Sep-2012 09:24
11-Sep-2012 09:44
 
11-Sep-2012 09:47
11-Sep-2012 09:47
 
11-Sep-2012 09:47
11-Sep-2012 09:47
11-Sep-2012 09:48
 
11-Sep-2012 09:50
11-Sep-2012 09:52
01-Feb-2000 18:41
 
11-Sep-2012 10:10
11-Sep-2012 10:13
11-Sep-2012 10:30
 
11-Sep-2012 10:45
01-Feb-2000 19:27
11-Sep-2012 11:04
 
01-Feb-2000 19:45
11-Sep-2012 11:09
11-Sep-2012 11:09
 
11-Sep-2012 11:18
11-Sep-2012 11:20
01-Feb-2000 20:20
 
11-Sep-2012 12:17
11-Sep-2012 12:20
01-Feb-2000 20:52
 
11-Sep-2012 12:21
11-Sep-2012 12:23
11-Sep-2012 12:26
 
11-Sep-2012 12:28
11-Sep-2012 12:28
11-Sep-2012 12:29
 
11-Sep-2012 12:34
11-Sep-2012 12:35
11-Sep-2012 12:45
 
11-Sep-2012 12:46
11-Sep-2012 12:46
01-Feb-2000 21:33
 
11-Sep-2012 13:05
11-Sep-2012 13:06
11-Sep-2012 13:12
 
11-Sep-2012 13:14
01-Feb-2000 22:11
11-Sep-2012 14:03
 
01-Feb-2000 22:48
01-Feb-2000 22:50
11-Sep-2012 14:31
 
11-Sep-2012 14:33
11-Sep-2012 14:36
11-Sep-2012 14:39
 
11-Sep-2012 14:40
11-Sep-2012 14:40
11-Sep-2012 14:49
 
01-Feb-2000 23:15
01-Feb-2000 23:39
 
01-Feb-2000 23:54
02-Feb-2000 00:05
 
11-Sep-2012 15:37
11-Sep-2012 15:39
11-Sep-2012 15:40
 
11-Sep-2012 15:52
11-Sep-2012 16:06
11-Sep-2012 16:07
 
11-Sep-2012 16:18
12-Sep-2012 14:51
12-Sep-2012 14:53
 
12-Sep-2012 14:58
12-Sep-2012 14:59
12-Sep-2012 15:04
 
12-Sep-2012 15:08
12-Sep-2012 15:09
12-Sep-2012 15:49
 
12-Sep-2012 16:06
12-Sep-2012 16:06
12-Sep-2012 16:12
 
12-Sep-2012 17:13
12-Sep-2012 17:32
12-Sep-2012 17:40
 
12-Sep-2012 17:51
12-Sep-2012 17:52
12-Sep-2012 17:53
 
12-Sep-2012 17:54
12-Sep-2012 17:57
12-Sep-2012 17:58
 

PlecatiDeparte youtube channel

Playlist filme ROMÂNIA

Leave a Reply